Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas da su OHR i Ustavni sud BiH dio paketa protiv Republike Srpske s ciljem njene degradacije.

“To je višegodišnja podmukla aktivnost usmjerena prema Republici Srpskoj s ciljem da se uruše njene dejtonske pozicije. Situacija u BiH ostaje složena jer njenom dešavanju doprinosi i međunarodna zajednica koja podržava bošnjačka opredjeljenja i ne dozvoljava odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare nakon sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a u Banjaluci.

On je naglasio da je na sjednici razgovarano o migrantskoj krizi te da je Izvršni komitet SNSD-a odbio mogućnost da Oružane snage BiH budu angažovane na granici prema Srbiji i Crnoj Gori jer to ne bi doprinijelo rješavanju krize.

“Podržavamo opredjeljenje da nema pravljenja centara za migrante u RS i ostaćemo dosljedni u primjeni ranije utvrđene politike”, istakao je Dodik.

Govoreći o pojavi korona virusa u RS, lider SNSD-a je rekao da Izvršni komitet podržava mjere koje su preduzele zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj s ciljem hitnog reagovanja.

Dodik je rekao da je podržana inicijativu Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske za donošenje novog poslovnika o radu parlamenta kako bi bilo više reda u radu Narodne skupštine, spriječene zloupotrebe i vraćen dignitet toj zakonodavnoj instituciji.

Predsjednik SNSD-a je naglasio da u narednih tri do pet dana očekuju izjašnjenje predsjednika Gradskog odbora SDS-a Bijeljina Miće Mićića u vezi sa postignutim sporazumom o zajedničkom djelovanju u Bijeljini.