Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Milorad Dodik poručio je da je neophodno jačati provođenje do sada donesenih mjera u borbi protiv virusa korona, te najavio da će u subotu, 28. marta, biti održana sjednica Narodne skupštine Republike Srpske radi uvođenja vanrednog stanja.

Dodik je u danas obraćanju povodom aktuelne situacije u vezi sa pandemijeom virusa korona naglasio da je Republika Srpska na vrijeme počela sa oštrim mjerama, ali da to još ne znači da je uspjela u ovoj borbi jer epidemija ne staje, nego se širi zbog neodgovornih pojedinaca koji ignorišu apele.

Dodik smatra da pojedinci nisu dovoljno shvatili situaciju i da su neophodne oštrije mjere.

On je dodao da će uvođenje vanrednog stanja omogućiti da se brže donose potrebne mjere i zakoni.

Obraćanje Milorada Dodika možete gledati ovdje:

https://www.facebook.com/rtrs.vijesti/videos/719802085425099/

“Mjere karantina su bitno smanjile broj ljudi koji dolaze. Osnovna stvar je da bukvalno trčimo za svima koji su imali kontakte sa zaraženim kako bismo sagledali stanje testiranjem“, rekao je Dodik.

Također je naglasio i da usvojene mjere policijskog sata daju vrlo značajne rezultate.

“Potrebna nam je još veća podrška stanovništva. Radimo danonoćno da stignemo šta možemo i da ne napravimo nijedan propust koji bi vodio daljnjem širenju korona virusa“, kazao je Dodik, istakavši da će sve ove mjere dati dobar rezultat ako se svi budu pridržavali preporuka i savjeta nadležnih institucija.

Naglasio je i da imaju uspjehe po pitanju nabavke respiratora, za kojima je, kako je kazao, jurnjava u cijelom svijetu.

“Mislimo da Federacija BiH kasni sa tim i da će nam predstavljati potencijalno mjesto širenja epidemije i vidjet ćemo koje ćemo mjere pokretati u tom smjeru. Dok smo mi uvodili mjere, oni su spavali na početku”, kazao je Dodik.

Istakao je da su korona virusom značajno pogođeni ugostiteljstvo i turizam te da su poduzete mjere koje će omogućiti isplatu plata u aprilu za one koji su najviše pogođeni.

“Činimo sve da formiramo fond za pomoć privredi koji će činiti sredstva i od međunaordnih institucija, ali biće i određenih relokacija. Veoma će teške posljedice biti po privredu i zato ćemo u narednih par dana donijeti mjere koje će se odnositi na april”, rekao je Dodik dodajući kako vjeruje da se u taj fond može prikupiti 500 miliona KM.

Naglasio je kako će se učiniti sve da se smanji pritisak na privredu.

“Moraćemo svjesno da idemo u deficite. Vanredno stanje će omogućiti i izmjene zakona o dugu i vjerujem da ćemo u narednim danima imati set mjera koji će tretirati april i maj, a onda ćemo vidjeti kako dalje. Apelujem na poslodavce da ne otpuštaju radnike”, kazao je Dodik te istakao da će se pokušati obezbijediti minimalna plata radnicima.

Na kraju je poručio da nije spreman da pomaže onima koji otpuste radnike u doba krize.

“Možemo se dogovoriti da se jedan dio radnika vodi kao neplaćeno, a da ih mi plaćamo”, poručio je Dodik.