Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je da će pokrenuti pitanje vitalnog interesa na prijedlog odluke o priznanju Kosova.

Dodik je potvrdio da na današnjoj vanrednoj sjednici Predsjedništva BiH nije usvojen prijedlog odluke o priznanju BiH Kosova jer je on bio protiv toga. Naveo je da će se o ovom pitanju izjasniti Narodna skupština Republike Srpske.

Dodik je potvrdio i da je odbijen njegov zahtjev za izmještanje Ambasade BiH iz Tel Aviva u Јerusalim. On smatra da je važno da Ambasada bude premještena.

To je važno jer je to dokaz prijateljstva prema BiH prema Izraelu, i smatram da treba podržati napore da se odredi sjedište i da se to poštuje – istakao je Dodik.

Kada je riječ o njegovom prijedlogu da se minutom ćutanja oda počast prvom predsjedniku NSRS Momčilu Krajišniku, inače osuđenom ratnom zločincu, koji je u utorak preminuo, Dodik je rekao da su druga dva člana Predsjedništva BiH to odbila, ali da će dati nalog svim šefovima diplomatsko konzularnih predstavništava da otvore knjigu žalosti.

Dodik je na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu rekao da je na današnjoj redovnoj sjednici Predsjedništva BiH razgovarno o pandemiji virusa korona, navodeći da je BiH ušla u globali proces nabavke vakcine.

On je rekao da je jedna od tema bila i migrantska kriza, ističući da će biti angažovan dodatni broj pripadnika Granične policije u cilju sprečavanja ilegalnih migracija.