Nova izjava člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika da će Srbi i Hrvati predložiti model funkcionisanja BiH uz alternativu razdruživanja, a nakon čega su reagovala i ostala dva člana Predsjedništva, još jednom potvrđuje činjenicu da je stanje u Predsjedništvu BiH refleksija stanja u društvu, smatraju analitičari. Retorika podjela i prijetnji, kažu, skoro uvijek se zaoštrava pred izbore.

Na Dodikovu najavu kreiranja zajedničke izjave Srba i Hrvata o modelu funkcionisanja države i razdruživanju kao opciji ukoliko se takva izjava ne prihvati, ubrzo je stigao odgovor. Druga dva člana Predsjedništva poručili su da je dobro poznato kako su završili oni koji su atakovali na BiH, uz poruku da će, ukoliko se u takvu avanturu upuste, uslijediti odgovor.

“Stanje u Predsjedništvu BiH je samo refleksija stanja u društvu. Naravno postojali su periodi u kojima je u funkcionisanju Predsjedništva bilo malo više sloge, ali ovdje vidimo da je apsolutno preslika stanja u društvu. Ovdje možemo da vidimo jednu drugu stvar, koliko je uopšte nemoćna država BiH. Zamislite ovakvu situaciju u nekoj drugoj državi, uređenijoj, da neko do političara prijeti otcjepljenjem”, ističe komunikolog Mladen Bubonjić.

Izostanak reakcije rukovodstva HNS-a, profesor Slavo Kukić u ovoj situaciji vidi kao svojevrsnu potvrdu Dodikove izjave. Realizacija takve ideje bez međunarodne podrške, kaže, može služiti samo za unutrašnju upotrebu.

“Ono što je u Dodikovoj izjavi novo jeste što je u nju uključio i Hrvate, a to drugim riječima znači da za tu izjavu je dobio saglasnost Dragana Čovića, tim prije, jer da nije, bilo bi logično očekivati da se Dragan Čović kao prvi čovjek HNS-a reagirati na to. Za sada međutim on šuti što će reći da je izjava najvjerovatnije među njima dogovorena. I ako je to tako onda objektivno se može upućivati na ambiciju banjalučko-mostarstkog dvojca da se političko talasanje, koje inače koordiniraju zadnjih 2 godine, dodatno zaoštrava”, smatra Kukić.

Za političku analitičarku Ivanu Marić indikativno je vrijeme i povod za takve inicijative. Naročito jer se nalazimo u jeku pandemije kada bi prioritet političara trebao biti zdravlje i ekonomski opstanak građana.

“Postavlja se pitanje zašto sada podižu tenziju, koji je razlog i povod da to sada bude jer vidimo da se ništa značajno nije desilo. Ono što se desilo je, naravno, idu izbori a oni nemaju rezultate”, naglašava Marić.

Neslaganja i prepucavanja političara u BiH svakodnevnica su našeg društva. I dalje, u njuhovom radu izostaju strategije, inicijative i pokušaji za stvaranje uslova za bolji život građana, ocjenjuju naši sagovornici.