Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je danas u Istočnom Sarajevu da se predstavnici Republike Srpske neće miješati u to kako će biti dogovoren izbor članova Predsjedništva iz reda Bošnjaka i Hrvata, ali su spremni podržati njihov dogovor kakav god on da bude.

“Sad pokušavaju da u te razgovore uvuku i Republiku Srpsku, pa čak i da je okrive” rekao je Dodik, obraćajući se novinarima u Administrativnom centru Vlade RS, nakon današnjeg susreta sa zamjenikom pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Metjuom Palmerom i direktorom Evropske službe za inostrane poslove za zapadnu Evropu, zapadni Balkan, Tursku i Veliku Britaniju Angelinom Ajhorst.

“Republika Srpska je već prije 10-12 godina, kada se pojavio problem u vezi sa izborom članova Predsjedništva poznat pod radnim nazivom Sejdić-Finci, definisala svoj stav i on je jasan – spremni smo da uđemo u izmjenu Ustava u rečenici koja kaže da RS bira Srbina tako da se riječ Srbin mijenja riječju jednog predstavnika, što znači direktan izbor člana Predsjedništva iz Republike Srpske“, podsjetio je Dodik.

Ako nema dogovora o izboru članova Predsjedništva, Dodik je rekao da neće biti ni izmjene Ustava i Izbornog zakona Bosne i Hercegovine

Dodik je rekao da je pozicija srpskih predstavnika jasna i da se ona zasniva na Platformi koju je usvojila Narodna skupština Republike Srpske i na timu koji je ovlašten da o budućim odnosima u Bosni i Hercegovini razgovara sa predstavnicima Bošnjaka i Hrvata.

Dodik je kazao da je Republika Srpska trebalo da izađe sa novom incijativom, odnosno da predloži da se na direktnim izborima bira predsjednik RS i BiH jednoj ličnosti.

“To bi doprinijelo da Republika Srpska dođe do toga u Bosni i Hercegovini nema dualizam u vlasti. Znam da će neki iz opozicije potrčati da to odbiju, ali ja ih pozivam da razmisle i spreman sam da im objasnim”, rekao je Dodik.

On je ocijenio da su predstavnici RS u ovom pregovorima bili kreativni i da nije bilo destrukcije.
Okrivio je Bošnjake da su, svjesni da gube proces u kome učestvuju SDA, HDZ BiH i međunarodni predstavnici, “na brzinu smislili Interresornu grupu, a prije toga su izabrali nelegalni CIK, koji je pokazao da je itekako politički”.