Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider SNSD-a Milorad Dodik rekao je da 1. mart, Dan nezavisnosti BiH, bh. entitet Republika Srpska “neće slaviti i da to ne može i neće biti praznik u RS-u”.

“Ustavni sud odlučuje samo šta je u interesu Sarajeva i Bošnjaka, ništa u interesu i uvažavanju srpskih stavova. Gore je od 500 godina Turaka”, rekao je Dodik u Banjaluci.

On je poručio da Ustavni sud BiH koliko god puta hoće može da donese odluku o tome, ali je on neće provoditi.

“Neka šalju tužioce na mene”, kazao je Dodik.

Također je rekao da je BiH “neprijateljska i nakaradna”.

“RS je definisana 9. januara sa namjerom da bude nezavisna. Autonomija je legitiman stav našeg naroda. Mi slavimo Dan Republike to je 9. januar i to ne možete da promijenite”, kazao je Dodik, prenosi Srpskainfo.

 Bosna i Hercegovina proslavit će u ponedjeljak, 1.marta, 29 godina od kada su građani gotovo dvotrećinskom većinom na referendumu odlučili da žele živjeti u nezavisnoj državi. Građani su glasali odgovarajući na jedno pitanje “Jeste li za suverenu i nezavisnu BiH, državu ravnopravnih građana, naroda BiH – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?”.

Referendumu je pristupilo 2.073.568 glasača što je predstavljalo izlaznost od 63,6 posto, a gotovo svi koji su izašli na referendum glasali su za nezavisnost, a samo 0,3 posto ili 6.037 osoba glasalo je protiv.

Rezultati referenduma omogućili su i međunarodno priznanje Bosne i Hercegovine, kao nezavisne države. Od tada se 1. mart proslavlja se kao Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.