Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik sastao se sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejom Lavrovom, dok su članovi Predsjedništva Željko Komšić i Šefik Džaferović odbili prisustvovati.

Tokom susreta naglašeno je da BiH i Ruska Federacije imaju dobre i stabilne političke odnose i bilateralnu saradnju, bez otvorenih pitanja, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Izražena je nada da će se bilateralna saradnja nastaviti razvijati na obostranu korist. Ruska Federacija je jedan od najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera BiH, te je istaknut zajednički interes za dodatno jačanje ekonomske saradnje, navodi se u saopštenju.

Ministar Lavrov zahvalio je predsjedavajućem Dodiku na dobrodošlici te naglasio podršku Ruske Federacije miru i stabilnosti u BiH.

Sagovornici su razgovarali i o pojačanom prilivu migranata u BiH, koji predstavljaju bezbjednosni i socijalni problem.

Zajednički je ocijenjeno da je potrebno intenzivnije raditi na pronalaženju rješenja za problem migrantske krize.

Iako je ranije najavljeno da će se Lavrov sastati sa tročlanim Predsjedništvom BiH, Komšić i Džaferović su jutros potvrdili da neće prisustvovati.

Dodik: Nanesena šteta nedoraslim ponašanjem

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da su dvojica članova Predsjedništva Šefik Džaferović i Željko Komšić nedolaskom na sastanak sa šefom diplomatije Ruske Federacije Sergejem Lavrovom i tim nedoraslim ponašanjem nanijeli štetu upravo onome za šta se formalno zalažu a to je BiH, koja je imala tu čast da je posjeti jedan od vodećih svjetskih diplomata.

Ono za šta bi meni trebalo nekoliko sati da ministru spoljnih poslova Ruske Federacije objasnim o BiH, Komšić i Džaferović su pokazali svojim nedolaskom na sastanak. Ako su mislili da time omalovaže jednu svjetsku velesilu ispali su smiješni i pred svojim narodom i pred svjetskom političkom scenom, istakao je Dodik komentarišući nedolazak Komšića i Džaferovića na saasatanak ruskim šefom diplomatije koji boravi u zvaničnoj posjeti BiH.

Dodik je rekao da “sve što su eventualno imali da primjedbuju ruskom šefu duplomatije dva člana Predsjedništva mogli su da to učine direktno, na teritoriji koju smatraju svojom, ali nisu smjeli i izabrali su da se sa svojom netrpeljivošću prema Ruskoj Federaciji obračunavaju navodnim argumentima, koji su drugo ime za diplomatskli skandal”.

Sergej Lavrov odlično zna da Republika Srpska ima svoja zvanična obilježja koja koristi na osnovu ustava i zakona. Zbog čega bi ministar Lavrov problematizovao nešto što crpi uporište u Dejtonskom mirovnom sporazumu za čije poštovanje se zalaže Ruska Federacija, a na osnovu kojeg postoji i BiH. Ako je stav Ruske Federacije o neophodnosti gašenja institucije visokog predstavnika bio razlog za nedolazak članova Predsjedništva, to je tek skandalozno, naglasio je Dodik, upitavši nije valjda da se ministar spoljnih poslova Ruske Federacije zalaže za unutrašnji suverenitet BiH a dva člana Predsjedništva navijaju da BiH ostane protektorat.

On je naveo da je zbog svega toga rekao da je njihov nedolazak najslikovitije objasnio dubinu problema u kojima tavori BiH.

Ako su ovim htjeli da se dodvore Bošnjacima muslimanima, nadam se da će im znati objasniti zbog čega BiH trpi finansijsku štetu, zašto pada broj radnih mjesta ako Ruska Federacija odluči da na ovaj skandal odgovori preko smanjenja privredne saradnje, rekao je srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Podsjetimo, Lavrov je juče stigao u posjetu BiH, gdje se najprije sastao sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i zvaničnicima Republike Srpske, a zatim i sa predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem.