Učenici se u ponedjeljak vraćaju u škole, odlučeno je nakon sastanka na kojem je razgovarano o epidemiološkoj situacji u Republici Srpskoj.

Zatvaranje škola, kako su naveli, bila je preventiva i privremena mjera, donesena s ciljem zaštite zdravlja svih, saopšteno je na konferenciji za novinare nakon ovog sastanka u Vladi Republike Srpske.

– Glavna poruka danas je da su institucije bile efikasne tokom ovih kriznih mjeseci i nastaviće da budu efikasne – poručila je predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

Dodik: Smatram da se učenici trebaju vratiti u škole

Smatram da se učenici trebaju vratiti u škole od ponedjeljka – istakao je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik , obraćajući se na sastanku u Banjaluci koji je povodom složene epidemiološke situacije u Banjaluci organizovala predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

Dodik je naveo da je sedmodnevna obustava izvođenja nastave u školama bila preventivna mjera čiji je cilj sprečavanje širenja virusa korona i ulaska zaraze u većem obimu u obrazovni sistem.

Prema njegovim riječima, nastava za ovu sedmicu neće biti izgubljena i moraće da se nadoknadi.

“Smanjenje rada ugostiteljskim objektima je nužna i neophodna mjera i zato s njom treba da se nastavi, ali ona mora da bude pooštrena, a polemike na ovu temu moraju da prestanu”, naglasio je Dodik.

Radojičić: Ne treba zatvarati privredu, vratiti nastavu u škole

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić izjavio je da u trenutnoj situaciji izazvanoj epidemijom virusa korona ne treba zatvarati privredu, te da nastavu treba vratiti u škole od ponedjeljka, 2. novembra.

On je rekao kako je povećan broj smjena u Domu zdravlja u Banjaluci.

Radojičić je naglasio da se trenutno najveći pritisci osjećaju na zdravstvenoj zaštiti, ali da će se osjetiti i na ekonomsko-socijalnim temama.

Trivić: Pronaći najbolji model za organizaciju nastave

Ministar prosvjete i kulture RS Natalija Trivić rekla je da je opredjeljenje resornog ministarstva da se pokuša pronaći najbolji model za organizaciju nastave.

“Drago mi je što se vraćamo u školske klupe, ali molimo krizne štabove lokalnih zajednica da nas, u skladu sa njihovom epidemiološkom situacijom, na vrijeme kontaktiraju i da dostave inicijativu, ukoliko smatraju da postoji rizik u školama što se tiče učenika i nastavnika”, rekla je Trivić.

U zavisnosti od epidemiološke situacije u lokalnim zajednicama, najavila je Trivić, moguće je da se dio nastave odvija onlajn.

Isključiva onlajn nastava nije najbolje rješenje u procesu obrazovanja, ali sistem obrazovanja ne treba posmatrati odvojeno od ukupne epidemiološke situacije, poručila je Trivić.

Šeranić: Smanjuje se broj oporavljenih, u odnosu na oboljele

Trendovi pogoršanja epidemiološke situacije će se nastaviti u bliskom periodu, ali je potrebno odgovornim ponašanjem, odnosnom striktnim poštovanjem mjera, što prije onemogućiti prenos koronavirusa u zajednici, izjavio je ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić.

On je rekao da u zdravstvenom sistemu postoje odgovarajući planovi borbe sa virusom za naredna tri mjeseca, da je taj sistem opskrbljen ličnom zaštitnom opremom, te da će se i dalje raditi na opskrbi testovima.

On je konstatovao da se u posljednje tri sedmice u RS bilježi rapidan skok broja zaraženih te da se, kako vrijeme prolazi, smanjuje broj oporavljenih u odnosu na broj oboljelih.

Cvijanović: Voditi računa o zdravlju ljudi, spriječiti pad ekonomije

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da su obaveze institucija RS u vrijeme pandemije virusa korona da rade svoj posao, da vode računa o zdravlju ljudi i javnom zdravlju, te da sprečavaju eroziju ekonomije na način koji bi bio poguban za društvo u cjelini.


Boreći se sa tim problemima često moramo da donesemo neku mjeru koja nije prihvatljiva ili razumljiva odmah u javnosti, ali znam da ogroman dio našeg stanovništva razumije ovo što rade institucije, jer sve se radi iz prijeke potrebe. Mi nismo jedini na planete koji se bore sa ovim problemom i svi se borimo na isti način”, istakla je Cvijanovićeva u uvodnom obraćanju.

Podsjetila da je bilo raznih komentara u vezi sa zatvaranjem škola i pojasnila da je to bila odluka koja se, iako nerado, morala donijeti.

Ona je naglasila da nijedna mjera koja je donesena nije donesena iz hira ili bilo kakve druge namjere već se vodilo računa o tome šta kaže struka, a nekada se bilo i više brižno i preduzimale su se određene mjere iz straha da se stvari ne otmu kontroli.

Višković: Zdravstveni sistem još nije pretrpan

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da zdravstveni sistem RS još nije pretrpan, iako se već osam mjeseci nosi sa izazovom pandemije virusa korona, te najavio da će Republički štab za vanredne situacije nakon današnjeg sastanka, a na osnovu analiziranog, donijeti nove mjere s ciljem zaštite zdravlja građana i ekonomije.

“Danas smo se okupili da apelujemo na građane da ovu situaciju možemo riješiti isključivo odgovornim odnosom svakog pojedinca. Ovo ne može da riješi zdravstveni sistem, ljekar, Republički štab za vanredne situacije, niti pojedinac, već svaki građanin se mora odgovorno ponašati i poštovati mjere da bi ovu pošast 21. vijeka stavili pod kontrolu”, rekao je Višković u obraćanju na sastanku o epidemiološkoj situaciji u Srpskoj.

On je posebnu zahvalnost iskazao zdravstvenim radnicima koji su neprekidno već osam mjeseci u ovoj borbi, te naveo da je u proteklom periodu ulagano u zdravstveni sektor.

Domaćin sastanka, koji je u toku, je predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, a prisustvuju i srpski član Predsjedništva BiH Miliorad Dodik, ministri u Vladi Srpske, direktor Policije Republike Srpske Siniša Kostrešević, direktor Instituta za javno zdravstvo Branislav Zeljković, direktor Inspektorata Dragutin Škrebić i direktor Civilne zaštite Milan Novitović.

Na sastanku su i gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić, gradonačelnik Doboja Boris Jerinić, gradonačelnik Trebinja Miko Ćurić, gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović, gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković, gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić, predsjednik Saveza opština i gradova LJubiša Ćosić, direktori i predstavnici UKC-a Republike Srpske i bolnica u Republici, Fonda zdravstvenog osiguranja, medicinskih fakulteta i drugi.