Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio da bi 3. avgusta u Predsjedništvo trebalo da dođe novi visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit, te da će najvjerovatnije otići na taj sastanak i poručiti mu “da za Republiku Srpsku nije relevantan”.

“Što se tiče njegove uloge visokog predstavnika, koju su izmislili, ako ne bude potvrde u Savjetu bezbjednosti, ne mislim da prihvatim saradnju sa Šmitom u bilo kom segmentu”, rekao je Dodik.

On je naglasio da je sve drugo što se pokušava oko ovog pitanja “neprihvatljivo za Republiku Srpsku, kako je to odlučila i Narodna skupština”.

“Nemam problem da mu to kažem i daleko oštrije, imajući u vidu nepovjerenje koje mi imamo generisano stalim prisustvom Germana, koji su pokušavali da modeliraju ovaj prostor”, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska nema nijednog razloga da vjeruje visokom predstavniku bez obzira na to odakle dolazio, a pogotovo, kako je rekao, kad dolazi iz tog dijela svijeta.

“Nemam nijedan razlog da to sve ne kažem ni sada, ni u oči Šmitu. Vjerovatno ću otići na taj sastanak i to će biti moj jedini sastanak s njim u institucijama. Poslije možemo da se privatno srećemo u kafanama”, rekao je Dodik.