Uredba Bijele kuće koja se odnosi na sankcije pojedinim osobama sa Zapadnog Balkana, nije ni demokratska, niti je u duhu poštovanja ljudskih prava i vladavine prava, rekao je srpski član i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, tokom telefonskog razgovora sa američkim ambasadorom u BiH Erikom Neslonom.

U telefonskom razgovoru koji je upriličen na inicijativu Nelsona, a koji je po nalogu američke administracije upoznao predsjedavajućeg Predsjedništva BiH o ovom dokumentu, Dodik je iznio stav da je pomenuta uredba još jedno od sredstava američke administracije za modeliranje odnosa u regionu i da će, kako je rekao, otežati dijalog bar kada je riječ o BiH.

Dodik je ukazao kako je mišljenja “da su bošnjački političari u Uredbi vidjeli sredstvo za disciplinovanje Srba, te da će u takvoj atmosferi biti teško osigurati normalan dijalog”.

On je ambasadoru Nelsonu prenio “da je povjerenje Srba i Republike Srpske u namjere SAD u BiH poljuljano i da bi bilo dobro da se najprije poradi na rehabilitaciji američkog odnosa prema Srbima u cjelini”.

U atmosferi povjerenja, istakao je Dodik, biće lakše da se ostvari produktivan dijalog o važnim životnim temama u BiH.

Podsjetimo, predsjednik SAD Džozef Bajden potpisao je juče izvršno naređenje o dodatnim sankcijama protiv vlasti i pojedinaca koji ugrožavaju mir, bezbjednost, stabilnost ili teritorijalni integritet bili kog područja ili države na Zapadnom Balkanu, saopštila je Bijela kuća.

Sankcije se odnose i na one koji su saučesnici u ovakvim postupcima ili su direktno ili indrektno umiješani u kršenja ljudskih prava na Zapadnom Balkanu.