Drugi dio dodjele ključeva automobila prilagođenih potrebama ratnih vojnih invalida 100 posto prve grupe za koje je u ovogodišnjem budžetu Federacije BiH osigurano 1,5 miliona KM, biće upriličen danas u Sarajevu, saopštili su iz Vlade FBiH.

U prvoj dodjeli, krajem novembra ove godine, automobile je dobilo 28 ratnih vojnih invalida navedene kategorije s područja Sarajevskog i Tuzlanskog kantona, dok će ključeve preostalih 22 automobila danas dobiti RVI 100 posto prve grupe iz ostalih kantona u Federaciji BiH.

Podjela je organizovana u dvije grupe zbog trenutne epidemiološke situacije.

“Podjelom preostala 22 automobila završavamo ovogodišnju dodjelu. Automobili prilagođeni potrebama pripadnika ove kategorije RVI trebali bi poboljšati njihove uslove života. Ovo je podrška koju Vlada FBiH i resorno ministarstvo pružaju godinama. Iako je pandemija koronavirusa ove godine dovela do smanjenja ili preusmjeravanja sredstava u budžetu FBiH, pozicija predviđena za nabavku ovih automobila nije umanjivana, kao što nisu umanjivane ni naknade za ostvarena boračka prava”, rekao je pomoćnik federalnog ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Mirza Terzo.

Automobili koji se dodjeljuju su marke Škoda Octavia karavan ambition 1.5 TSI DSG automatik, te su u potpunosti prilagođeni ovoj kategoriji RVI, koji vozila koriste kao ortopedska pomagala. Vrijednost jednog vozila je 29.950 KM, a nabavljena su u skladu sa sporazumom potpisanim 30. septembra ove godine između Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata i Porschea BH d.o.o.

Od 2015. godine Vlada FBiH je putem resornog ministarstva osigurala nabavku 330 automobila za RVI 100 posto prve grupe, za šta je iz budžeta izdvojeno 8,5 miliona KM.