Srce Sarajeva za najbolji film 26. SFF-a dobio je film “Egzil” Visara Morine, za najboljeg glumca izabran je Vangelis Mourikis za ulogu u filmu u filmu “Kopač” a glumicu Marija Škaričić za film “Mare”.

Bez uobičajene festivalske groznice, na svečanoj online ceremoniji koja je snimljena u Narodnom pozorištu Sarajevo dodijeljene su nagrade 26. Sarajevo Film Festivala (SFF), čime je oficijelni, takmičarski dio najveće filmske smotre u regiji zvanično i završio, 

Za najbolji grani film Srce Sarajeva za najbolji film 26. SFF-a dobio je njemački film “Egzil” kosovsko-njemačkog reditelja Visara Morine.

Srce Sarajeva za najboljeg reditelja osvojio je Ru Hasanov za film “Unutrašnje ostrvo”

Vangelis Mourikis dobio je Srce Sarajeva kao najbolji glumac za film “Kopač”.

Marija Škaričić, dobila je Srce Sarajeva kao najbolja glumica za film “Mare”

Natalija Jefimkina, za film Ljudi iz garaže, dobila je nagradu Audientia.Audentia je dodijeljena peti put.

Za najbolji studentski film Srce Sarajeva ide filmu “Velika istanbulska depresija, Zeynep Dilan Suren, dok je u takmkčarskom programu za kratki film Srce Sarajeva dodijeljeno – Anastasia Kratidi za film “U njenim koracima”.

Za najbolji ktratkometražni film – Srce Sarajeva ide “filmu “Antiotpad” Tina Žanića.

Srce Sarajeva” za najbolji dokumentarni film pripalo je ostvarenju “Sretan Božić, Yiwu” Mladena Kovačevića.

Danski glumac Mads Mikelsen (Mikkelsen) dobitnik je nagrade Počasno Srce Sarajeva 26. Sarajevo Film Festivala kao i meksički reditelj Mišel Franko.

Sarajevo Film Festival održao se, zbog pandemije koronavirusa, bez publike, bez autora, bez atmosfere na koju smo navikli- na specifičnoj on line platformi.

Sarajevo je slavilo film na svoj način, filmovi su bili na on line platformi, te su ih gledaoci širom svijeta mogli gledati. BHRT je u svojim programima nastojala da predstavi sve ono što bi gledaocima dočaralo atmosferu Festivala.

Za nagrade Srce Sarajeva u Takmičarskim programima 26. Sarajevo Film Festivala takmičilo se 49 filmova.

BHRT i Sarajevo film festival 12 godina nastupaju kao partneri na najvećoj regionalnoj kulturnoj manifestaciji. Ove godine, u izmijenjenim okolnostima zbog pandemije koronavirusa, sedma i osma umjetnost zajedno u online formi.

„Sedma i osma umjetnost zajedno“ i u online formi BHRTje i ove godine pratio dešavanja na Sarajevo Film Festivalu, te gledateljima televizije, slušateljima radija te korisnicima multimedijalne platforme BHRT-a predstavio svu lepezu festivalskih online programa.