Dobitnik Nobelove nagrade za mir za 2020. godinu je Svjetski program hrane (WFP) i norveški Nobelov komitet, saopćili su da su se zajednički usuglasili oko odgode ceremonije dodjele nagrade uživo u Oslu 10. decembra zbog pandemije koronavirusa.

“Uz trenutna ograničenja u Oslu, ne bi bilo moguće obaviti ceremoniju ili druge dijelove tradicionalnog programa za laureata na dobar i primjeren način”, navodi Nobelov komitet u saopćenju.

Očekivalo se da čelnik WFP David Beasley otputuje u norvešku prijestonicu “kako bi primio Nobelovu nagradu za mir u ime organizacije“ koja je dobila prestižnu nagradu zbog svojih napora u borbi protiv gladi. On će, međutim, primiti nagradu na virtualnoj ceremoniji 10. decembra.

Ceremonija dodjele Nobelove nagrade za mir obično se održava u gradskoj vijećnici u Oslu. Organizatori su, ipak, saopćili da će ceremonija biti manjeg obima u gradskom univerzitetu zbog pandemije koronavirusa.

Norveški Nobelov komitet sada planira “digitalnu ceremoniju tokom koje će WFP-u biti uručena medalja i diploma“, a očekuje se da generalni sekretar UN-a Antonio Guterres prisustvuje virtualnom forumu.

Komitet sa sjedištem u Oslu navodi u saopćenju da će, u zavisnosti od toga kako se pandemija bude razvijala nastojati održi Nobelovu lekciju u gradskoj vijećnici u Oslu naredne godine.

Nobelova novčana nagrada donosi 10 milion kruna (1,1 milion dolara) u gotovini i zlatnu medalju. Ceremonija se svake godine održava 10. decembra, na godišnjicu smrti utemeljitelja nagrade Alfreda Nobela, prenosi AP.