– 1494. Portugal i Španjolska u Tordesillasu potpisali sporazum o podjeli novog svijeta. Granicu odredio papa Aleksandar VI da bi spriječio sukobe kolonijalnih sila.

– 1848. Rođen Eugene Henri Paul Gauguin, francuski slikar i grafičar postimpresionizma i preteča simbolizma koji je on zvao “sintetizam”.

– 1905. Norveški parlament (Storting) donio odluku o odvajanju Norveške od Švedske i svrgnuo s prijestola kralja Oscara I koji se protivio toj odluci. Za novog kralja izabran je danski princ Karl pod nazivom Hakon VII.

– 1914. Pušten u promet Panamski kanal, umjetni kanal u najužem dijelu Srednje Amerike koji spaja Atlantski s Tihim oceanom.

– 1929. Ponovno uspostavljena Papska država (Vatikan) u Rimu. Crkvena država prestala postojati 1870., kada je s gradom Rimom inkorporirana u ujedinjenu Italiju.

– 1935. Umro Ivan Vladimirovič Mičurin, ruski biolog koji se bavio poboljšanjem sorti voćaka, godinama eksperimentišući s aklimatizacijom biljaka na hladne zime. 

– 1952. Rođen Orhan Pamuk, turski pisac, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 2006.

– 1958. Rođen Prince Rogers Nelson, poznatiji samo kao Prince, američki kantautor i jedan od najpopularnijih i najutjecajnijih glazbenika.

– 1965. U jami Orasi RMU Kakanj u snažnoj eksploziji metana poginulo 128 rudara, a ozlijeđeno 20.

– 1973. Kancelar Njemačke Willy Brandt doputovao u Izrael, u prvi posjet jednog zapadnonjemačkog lidera toj zemlji.

– 1981. Izraelski zrakoplovi napali i uništili nuklearni reaktor Osirac, nedaleko od Bagdada.

– 1988. U Bangladešu islam proglašen državnom religijom, a jake policijske snage stavljene su u stanje pripravnosti da bi spriječile prosvjede protivnika te odluke.

– 1992. Na prvim višestranačkim predsjedničkim izborima u Azerbejdžanu pobijedio bivši sovjetski disident Ebulfaz Elcibey. On je bio prvi nekomunistički demokratski izabran predsjednik.

– 1993. U prometnoj nesreći na autocesti nedaleko od Ingolstadta u Njemačkoj poginuo Dražen Petrović (28), jedan od najboljih hrvatskih košarkaša svih vremena i državni reprezentativac bivše Jugoslavije.

– 1999. U Indoneziji održani demokratski parlamentarni izbori, prvi put nakon 40 godina.

– 2000. U Kolombu, glavnom gradu Šri Lanke, poginule 22 osobe, među kojima i jedan ministar, oko 600 je ranjeno kada je bombaš samoubojica aktivirao eksploziv na proslavi Dana ratnih heroja u tom gradu.

– 2005. U četiri eksplozije u londonskom metrou i na jednom trgu poginulo 56 ljudi, a više od 700 je ranjeno. Teroristički napad izvele su četiri osobe, koje su u napadima izgubile život.

– 2006. Američki bombarderi ubili Abu Musaba al-Zarkavija, lidera iračkog ogranka Al-Kaide.

– 2008. Umro Dino Rizi, jedan od najvećih talijanskih redatelja, u čijim su filmovima igrali poznati talijanski glumci.

– 2016. U terorističkom napadu u povijesnom području Istanbula poginulo 11 ljudi, a 36 je ranjeno. Policija je uhitila četiri osobe osumnjičene da su aktivirale autobombu u trenutku kada je prolazio autobus koji je prevozio policajce.