Postignuta je saglasnost oko uspostavljanja jedne koordinacione grupe sa fokusom u socioekonomskom radu i postignuta je saglasnost oko raspodjele sredstava, ne samo o aranžmanu sa MMF-om već i ostalim finansijskim institucijama poručio je Johan Satler.

Ovo je rečeno nakon sastanka lidera SNSD-a Milorada Dodika, HDZ-a BiH Dragana Čovića i SDA Bakira Izetbegovića sa predstavnicima EU i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Deblokriano je 330 miliona eura od MMF-a za BiH. MMF Bosni i Hercegovini nudi 330 miliona eura za pomoć u saniranju šteta od koronavirusa.

Omogućeno je MMF-u da brže reaguje u kriznim situacijama, ovo novo Koordinaciono tijelo treba da pomogne da se brže i efektnije djeluje, kazao je američki ambasador Eric Nelson.

Nije vrijeme da se razmišlja ko gubi ovdje, već svi treba zajedno da djelujemo.

Mislim da smo postigli solidan dogovor, u procentima 62 za FBiH i 38 posto za RS, i pola procenta ide za Brčko (dio od FBiH dio od RS), kazao je Bakir Izetbegović.

Unutar Federaciji biće nastavljeni procesi za raspodjelu prema kantonima.

Dragan Čović je istakao kako ovo ne bi bilo moguće dogovoriti da nije bilo SAD-a i EU.

Dobra je stvar što neće doći sad do blokade sredstava MMF-a.

Milorad Dodik se zahvalio ambasadorima što su uložili trud i napor.

“Bilo bi bolje da smo sami to učinili”

Fiskalni savjet BiH potvrdio dogovor

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija održao je danas 3. sjednicu Fiskalnog savjeta BiH.

Na sjednici, kojoj je prisustvovalo svih šest članova Fiskalnog savjeta BiH, usaglašeno je Pismo namjere sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), kojim BiH traži finansijsku podršku u okviru instrumenta za brzo finansiranje, u sklopu napora na suzbijanju širenja koronavirusa.

Na sjednici je dogovorena i raspodjela sredstava MMF-a, pa će po osnovu povlačenja Federaciji BiH pripasti 62%, Republici Srpskoj 38%, a usaglašeno je da će svaki entitet distribuirati 0,5% od svog dijela Brčko Distriktu.

Podsjetimo, Bakir Izetbegović i Denis Zvizdić uputili su jučer poziv ministru finansija BiH Vjekoslavu Bevandi da potpiše i pošalje Pismo namjere MMF-u.

Pismo namjere moraju potpisati svi članovi Fiskalnog vijeća, a to su premijer FBiH Fadil Novalić, guverner Centralne banke BiH Senad Softić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija te premijer RS Radovan Višković i ministrica finansija RS Zora Vidović.

Jedina dva potpisa koja nedostaju su ministra finansija BiH Vjekoslava Bevande te federalne ministrice finansija Jelke Milićević.