Na sastanku ministra komunikacija i transporta Bosne i Hercegovine Vojina Mitrovića sa predstavnicima Spoljnotrgovinske komore i Udruženja prevoznika u međunarodnom drumskom prevozu putnika dogovoreno je preduzimanje aktivnosti na sprečavanju nelegalnog prevoza putnika u međunarodnom i međuentitetskom prevozu.

Na današnjem sastanku u Sarajevu dogovoreno je i da u parlamentarnu proceduru bude upućen Zakon o međunarodnom i međuentitetskom drumskom prevozu u BiH, saopšteno je iz Ministarstva komunikacija i transporta BiH.

Tokom razgovora o sankcionisanju nelegalnog prevoza putnika, najavljeno je pokretanje kampanje protiv nelegalnog prevoza.

Predstavnici prevoznika pozdravili su postupanje Ministarstva u vezi sa izmjenama Pravilnika o registraciji, te mogućnosti privremene obustave prevoza na međunarodnim i međuentitetskim autobuskim linijama.

Oni su ukazali na izuzetno teško stanje u oblasti međunarodnog prevoza i iznijeli prijedloge za njegovo poboljšanje.

Dogovoreno je da će se susreti ministra i predstavnika Udruženja prevoznika održavati češće u skladu sa trenutnom situacijom u kojoj se ova djelanost nalazi.

Sastanku su u ime Spoljnotrgovinske komore BiH prisustvovali potpredsjednik Ahmet Egrlić i direktor Sektora za transport i komunikacije Sabrina Teskeredžić, a u ime Udruženja prevoznika Ivan Kovačević, Ratko Močić, Safudin Čengić, Dejan Mijić i Nedžad Siočić.

Sastanku je prisustvovao i zamjenik ministra Nedžad Branković sa saradnicima.