Organizatori Otvorenog prvenstva Amerike saopštili su da je najbolji teniser svijeta Novak Đoković zbog diskvalifikacije kažnjen oduzimanjem bodova koje je osvojio na turniru, a neće dobiti ni novčanu nagradu za plasman u osminu finala.

Đoković je diskvalifikovan zbog toga što je poslije 11. gema u prvom setu meča protiv Pabla Karenja Buste slučajno pogodio lopticom linijskog sudiju.

U skladu sa Gren slem pravilnikom, prateći radnju namjernog udaranja lopte na opasan ili nesmotren način na terenu, ili udaranja lopte sa zanemarivanjem posljedica, sudija US opena je odlučio da diskvalifikuje Đokovića, navodi se u saopštenju.

Zbog toga će on, dodaje se, izgubiti sve poene zarađene na US openu i biće kažnjen oduzimanjem novčane nagrade na turniru, pored drugih novčanih kazni izrečenih u vezi sa ovim incidentom.

Sreća u nesreći za Đokovića je da je na snazi odluka ATP da se igračima računa prošlogodišnji učinak sa svih turnira, bez obzira šta urade ove godine.

To znači da mu, ipak, neće biti oduzeto 180 poena, koliko je zaradio prošle godine, kada je u osmini finala zbog povrede predao meč Stanu Vavrinki.

Za sada je izvjesno da mu neće biti isplaćeno 250.000 dolara, koliko iznosi nagrada za plasman u osminu finala, a ostaje da se vidi da li će mu biti izrečene još neke kazne, između ostalog i zbog odluke da poslije diskvalifikacije ne dođe na konferenciju za medije.

Đoković se izvinio zbog incidenta i rekao da nije bilo namjerno već pogrešno ono što je uradio.

“Cela ova situacija me čini zaista tužnim i praznim. Proverio sam kako se oseća linijski sudija i, prema informacijama koje sam dobio, oseća se dobro, hvala Bogu. NJeno ime ne mogu da otkrijem zbog čuvanja njene privatnosti. Jako mi je žao što sam joj naneo takav stres. Nije bilo namerno. Bilo je pogrešno”, napisao je Đoković na društvenim mrežama.

On je poručio da želi da ovo neprijatno iskustvo, diskvalifikaciju sa turnira, pretvori u važnu životnu lekciju, kako bi nastavio da raste i razvija se kao čovjek, ali i teniser.

“Izvinjavam se organizatorima Ju-es opena. Veoma sam zahvalan svom timu i porodici što mi pružaju snažnu podršku, kao i mojim navijačima jer su uvek uz mene. Hvala vam i žao mi je. Bio je ovo težak dan za sve”, poručio je Đoković.

Vodeći svjetski teniser Novak Đoković diskvalifikovan je sa US opena, nakon što je lopticom pogodio u glavu linijskog sudiju.

Incident se dogodio u prvom setu, nakon 11. gema, koji je brejkom dobio Pablo Karenjo-Busta i poveo 6:5.

Đoković je izvadio lopticu iz džepa, udario je reketom i pogodio pravo u glavu linijskog sudiju.

Uslijedilo je dugo vijećanje sudija, koji su odlučili da ga diskvalifikuju.