Na 27. Sarajevo Film Festivalu i BHRT ima svoj film. Sarajevsku premijeru večeras će u okviru programa BH film u Cineplexu zabilježiti dokumentarni film BHRT-a “Indexi”. Šesti festivalski dan protiče i u znaku takmičarskog programa, koji se večeras zatvara. Sutra nas očekuje svečanost dodjele nagrada Srce Sarajeva i ceremonija zatvaranja.

Film “Indexi” svjetsku premijeru imao je prošle godine na petom Festivalu muzičkog dokumentarnog filma „Dok’n’Ritam” u Beogradu, gdje je osvojio nagradu stručnog žirija i nagradu publike. Sarajevsku premijeru zabilježiće večeras u Cineplexu, kao dio programa BH film, 27. Sarajevo Film Festivala. Premijera na domaćem terenu za autore je ipak nešto posebno i drugačije.

“Zato što nije isto kad priču o Indexima prikazuješ pred nekom publikom tamo negdje i kad je prikazuješ pred publikom u Sarajevu. Ipak su Indexi sarajevska priča, i meni je zapravo vrlo bitno šta će o tome misliti publika ovdje”, ističe koautor filma Bojan Hadžiabdić.

U Narodnom pozorištu u okviru Takmičarskog programa igrani film bit će održana regionalna premijera filma KONAČNA SLOBODA, austrijskog režisera Sebastiana Meisea. Film je imao svjetsku premijeru na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Kanu, unutar programa Un Certain Regard.

Na Festivalskom trgu u okviru programa “Kafa sa…” danas je upriličeno druženje s meksičkim rediteljem Michelom Francom, kojem je sinoć na Metalcu uručeno Počasno Srce Sarajeva.

“Prestao sam da brojim, što je najbolji znak koliko sam komforan i sretan da budem tu, mislim da mi je sedmi put jer su svi moji filmovi prikazani ovdje i bio sam šef žirija, ali možda je bio i šest puta. U svakom slučaju se lijepo osjećam, zaista kao kod kuće jer su ljudi topli, ima dosta sličnih stvari između Bosne i Meksika”, naveo je Franco.

Takmičarski program – igrani film 27. Sarajevo Film Festivala, večeras će biti zatvoren svjetskom premijerom filma STVARI VRIJEDNE ŽALJENJA, debitantskog ostvarenja mađarsko-rumunske rediteljice Cristine Grosan.U Ljetnom kinu Coca-Cola, večeras će festivalska publika biti u prilici pogledati film JAHAČI PRAVDE Andersa Thomasa Jensena, u kojem jednu od glavnih uloga tumači Mads Mikkelsen, dobitnik Počasnog Srca Sarajeva 26. Sarajevo Film Festivala.