Dokumentarno savremeni program BHT1 će u novoj programskoj shemi realizirati nekoliko dokumentarnih filmova, od kojih su neki u toku realiziranja, a u ovoj redakciji obećavaju da će kao i do sada pratiti aktuelne teme i dokumentarno ih obrađivati.

U novoj programskoj shemi, što se tiče dokumentarnog programa, mijenja se format emisije “IDENTITETI” koja će sada ići jednom tjedno s nešto širim opsegom tema. Urednica je Dženita Zirdum.

Novi projekat redakcije dokumentarnog programa BHT1 je emisija “BOSNA – SUDBINA PREKROJENE ZEMLJE” autora Semira Halilovića, s kojim je BHRT radila koprodukciju i prva emisija je planirana za danas, 22. Septembar. Ova emisija ima četrnaest epizoda i emitirat će se do kraja godine.

U planu je i produkcija emisije “LJUDI BEZ LICA” Mirsada Hukovića–Boce. U istom terminu, zatim, kreće serijal “Srednjovjekovni franjevački arhivi” Mile Jukića.

U okviru dokumentarnog programa bit će nastavaljena još jedna sezona prepoznatljive emisije u programu BHT1 – „PUTEVI ZDRAVLJA“ koju uređuje i vodi Olivera Dodig.