Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odobrio je većinom glasova na današnjoj sjednici Prijedlog budžeta Federacije BiH za 2021. godinu.

Predloženi budžet je prihvatio na sjednici održanoj pred Novu godinu i Predstavnički dom, što je u dvodomnom federalnom parlamentu neophodno za stupanje na snagu najvažnijeg finansijskog akta FBiH.

Federalni premijer Fadil Novalić, obrazlažući krajem 2020. godine članovima Parlamenta predloženi budžet i pozivajući ih da ga izglasaju, prvo je prezentirao ekonomske posljedice globalne pandemije Covid-a 19, koje nisu zaobišle ni Federaciju BiH, te najavio za ovu godinu mjere za sanaciju stanja.

To se odnosi i na GDP i radna mjesta čiji je broj umanjen od početka pandemije u FBiH, a kasnije povećavan zahvaljujući ‘korona zakonu’ i drugim preduzimanim mjerama, no i dalje je manji nego na početku krize za koju premijer kaže da po ekonomskim posljedicama podsjeća na ranija krizna vremena, pa i na historijsku krizu iz prve polovine 20. stoljeća.

Budžet Federacije BiH za 2021. godinu predložila je Federalna vlada u ukupnom iznosu od 5.481.251.899 KM, što je za 27,7 miliona manje od prošlogodišnjeg budžeta, tačnije, od rebalansa izvršenog u aprilu 2020. godine.

Delegati su na današnjoj sjednici odobrili i važni prateći akt, Zakon o izvršavanju budžeta za 2021. godinu.

Za razliku od izjašnjavanja o tom aktu i pratećem zakonu, nije bilo većine glasova i za zaključak koji je uz budžet predlagao predsjedavajući Kluba delegata hrvatskog naroda Ivo Tadić, a kojim bi Federalna vlada bila zadužena da u slučaju izostanka aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), osigura kod drugih kreditnih institucija 428 miliona KM.

Prethodno je premijer Fadil Novalić kazao da bi iz navedenog iznosa, više novca nego dosad bilo usmjereno u vidu grantova za potrebe nižih nivoa vlasti, kantona, koji su u nezavidnoj situaciji, odnosno razvoju privrede.