U Republici Srpskoj zdravstvene ustanove su odavno u vrhu liste najvećih dužnika za poreze i doprinose. Zbog neizmirenja obaveza, nerijetko dolazi do blokade računa, kao u slučaju Doma zdravlja u Ugljeviku. To dovodi u pitanje liječenje pacijenata i isplatu plata.

Po osnovu obaveza za poreze i doprinose, Dom zdravlja Ugljevik duguje više od dva miliona maraka, podaci su Poreske uprave RS. Zbog toga im je sredinom avgusta blokiran račun, ali je nedugo zatim odblokiran, objašnjava direktor ustanove Jugoslav Cvetković.

JUGOSLAV CVETKOVIĆ, direktor Doma zdravlja Ugljevik

“Mi u roku od sedam dana kada je prebačena tranša za naredni mjesec uspjeli da uplatimo i došlo je do deblokade računa koji je danas aktivan”

Iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS objašnjavaju da ugljevičkom domu zdravlja, po osnovu ovogodišnjeg ugovora, mjesečno isplaćuju 110 000 KM. S druge strane, problem će u Ugljeviku na duge staze riješiti smanjenjem broja radnika.

JUGOSLAV CVETKOVIĆ, direktor Doma zdravlja Ugljevik

“Što se prije svega odnosi na određeni broj ljudi koji su stekli uslov za odlazak u penziju” “Da se iznađe mogućnost dodatnog finansiranja ove ustanove”

Ovo nije usamljen slučaj. Dugovanja zdravstvenih ustanova zaključno sa 30. junom premašila su 465 miliona maraka, kažu u Fondu PIO RS.

VESNA MIHAJLOVIĆ, Fond PIO RS

“Na privatni sektor odnosi se 285 miliona, a na javni sektor 180 miliona KM.” “Kada je riječ o najvećim dužnicima, moramo reći da su to javne zdravstvene ustanove čiji dug zaključno sa 30.06. iznosi 133 miliona KM”

Ogorčeni ljekari prošle godine su podnijeli i krivične prijave protiv direktora zdravstvenih ustanova, podsjeća predsjednik strukovnog sindikata doktora medicine RS Miodrag Femić.

MIODRAG FEMIĆ, predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine RS

“Mi smo podnijeli šest krivičnih prijava po tom pitanju .nema još krivične odgovornosti s druge strane.” “U istočnom sarajevu nekih preko 20 tužbi je bilo pdoneseno i mislim da su pozitivno riješene”

Rješenje, međutim, izgleda još uvijek nije ni na vidiku. To je nedavno u Bijeljini priznao i resorni ministar.

ALEN ŠERANIĆ, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS

“Kao ministar sam naravno da nemam, ali ovo je stvar kad govorite o velikim dugovima, stvar rs i stvar vlade i kontinuirano radimo na pitanju. Ovdje nije stvar samo novca, mi moramo razmisliti i organizacijski i legislativno i finansijski i to uklopiti u jedan paket”

Problemi u poslovanju zdravstvenih institucija i svakodnevne trzavice koje prouzrokuje neizmirenje obaveza utiču na kvalitet zdravstvene usluge, te i u ovom, kao i u mnogim drugim slučajevima, krajnju štetu trpe građani.