Zemljoradnička Zadruga Livač u Aleksandrovcu u proteklom je periodu zbog smanjene potrošnje na domaćem tržištu i niske otkupne cijene stvorila viškove tovnih grla, koje kažu sada niko neće, a otkupna cijena je toliko niska da se ne isplati ni prodavati.

DRAŽENKO BUDIMIR, Zemljoradnička zadruga “Livač“ Aleksandrovac

“Domaći prerađivači iz nekog razloga neće da otkupljuju domaće meso, nudili su nam otkupnu cijenu koja je ispod svake opravdane cijene. Mi bi iskreno bili zadovoljni cijenomod 3, 80 KM, ali oni su nama nudili i 3 KM po kilogramu žive vage, što nema smisla nikakvog”, rekao je Budimir.

Poljoprivredni proizvođači koji uzgajaju tovna grla smatraju da će izvoz mesa za Tursku samo značiti rješavanje viškova, ali da je domaća proizvodnja već potpuno uništena uvozom junećeg mesa.

RANKO SARAJLIĆ, Savez udruženja poljoprivrednih proizvođača RS

“Značiće samo da se riješe prerasle utovljene junadi i viškova, ali istivremeno znači uništavanje ovog sektora poljoprivrede, jer je otkupna cijena niža za marku od cijene koštanja uzgoja, jer se kod nas sad uvozi oko 80 odsto junećeg mesa”, kazao je Sarajlić.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac apelovao je da se interventno otkupljuju domaći viškovi, jer prve količine za Tursku trebale bi krenuti već početkom naredne sedmice. U odnose između otkupljivača i primarnih proizvođača kaže ne može ulaziti.

STAŠA KOŠARAC, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH

“Ja sam iskoristio priliku i pozvao meosprerađivače i otkupljivače u RS i FBiH da otkupe domaće viškove u narednih 30 dana kako bi zaštititili domaći sektor i kako ne bi išli sa nekom dodatnom mjerom zaštite uvoza svježeg i rashlađenog mesa”, istakao je Košarac.

JOVANA TULUMOVIĆ, Mesna industrija “Tulumović“

“Mi smo od hiljadu grla iz interventnog otkupa već riješili oko 220 i uskoro ćemo uspjeti da riješimo kompletni interventni otkup”, rekao je Tulumović.

Košarac je najavio je da se trenutno radi i na otvaranju nekih novih tržišta, a koja su tržišta u pitanju biće poznato u narednih mjesec dana.