Centralna tema današnjeg izdanja “Jutra za sve” BHT1 bila je odvijanje nastavnog procesa u uslovima pandemije.

Novu školsku godinu spremno je dočekala i redakcija dječijeg i omladinskog programa, a emitiranje obrazovnog formata “Domaća zadaća” nastavljeno je sa prvim danima septembra. Učenici viših razreda osnovne škole imaju mogućnost da nastavu prate putem televizije, i to iz pet predmeta.

Jutros su sa nama bila i dvojica profesora koji na ovaj način prenose znanje djeci – Vedran Zubić i Mirnes Pruščanin.

Ovakav vid nastave, ali i onaj online, koji se odvija u školama, predstavlja svojevrstan izazov i za nastavnike, jer nemaju povratnu informaciju, kaže Pruščanin.

“Nemamo utiske, da vidimo dječija lica, da li su shvatili ili ne, nešto im je jasno, nešto nije, na kraju krajeva, da pitaju: “Kako ovo ide, kako ste ovo dobili?” ili tome slično. Na kraju krajeva, ako se pogriješi nešto, odmah oni reaguju dok toga ovdje nema”, kazao je on, dodajući da njegovi učenici redovno prate nastavu na televiziji i vježbaju.

“A, ovdje ste pogriješili, jedva dočekaju da kažu. Znam, previdio sam, trudeći se da pojasnim što više i detaljnije – nešto zanemarim. Bude reakcija, i uglavnom su pozitivne”, kaže s osmjehom profesor Pruščanin.

“Moji učenici su veliki, gimnazijski, pa vjerovatno malo slabije to gledaju”, opisuje svoja iskustva njegov kolega Vedran Zubić.

“Gledaju jedino ako profi ne valja frizura, da me maltretiraju”, šali se on dodajući da mu je zanimljivo to što mu je mnogo više ljudi u zrelim godinama, penzionera, prišlo da čestita na obavljenom poslu.

“Naravno da je neobično, slažem se, pričati u kameru. Mi nismo navikli, tražimo feedbeck, tražimo taj očni kontakt, komunikaciju s učenicima, ovo je nama zaista inovacija, ali, opet, kada razmislimo na način da to, ipak, negdje neko gleda, da to pomaže i našim kolegama i učenicima, da čuju tu lekciju. Drugačije je kada čujete neku lekciju, a drugačije kada pripremate samo na malo drugačiji način, u odnosu na ono na šta smo mi navikli”, kaže profesor Zubić.

Cijeli razgovor sa Vedranom Zubićem i Mirnesom Pruščaninom možete pogledati na portalu BHRT-a.