Televizija Bosne i Hercegovine (BHT1) počela je emitovanje novog ciklusa emisija Domaća zadaća – TV časovi za učenike viših razreda osnovne škole prema kurikulumima i nastavnim programima iz: matematike, fizike, hemije, biologije i geografije.

Domaća zadaća emitira se u dva termina, svaki radni dan od 15,10 i reprizno u jutarnjem terminu od 9 sati.

Sve propuštene časove i one aktuelne pogledajte na našem oficijelnom Youtube kanalu.

Ispod svakog videozapisa imaćete naziv profesora i kratak opis lekcije o kojoj se govori.

Danas su to:

BIOLOGIJA

Čas održala: prof. Zumra Topuz-Agić, JU OŠ Musa Ćazim Ćatić

Lekcija za učenike 6. razreda

Naziv lekcije: Uvod u biologiju – biljna ćelija

Današnji zadatak je da se upoznamo sa biologijom kao naukom i da se naučimo nešto o biljnoj ćeliji. Opisat ćemo čime se sve bave biolozi i objasniti na primjerima zbog čega su biološka znanja važna u svakodnevnom životu. Nakon toga, naučit ćemo šta je to ćelija i kako da imenujemo osnovne dijelove ćelije.

GEOGRAFIJA

Čas održao: prof. Vedran Zubić, JU Gimnazija Dobrinja

Lekcija za učenike 7. razreda

Naziv lekcije: Europa – klimatske odlike

Na prošlom satu smo učili o geologiji, reljefu i tektonici Europe, a danas se nastavljamo baviti njenim prirodnim odlikama. Govorimo o klimi, klimatskim odlikama i vegetaciji europskog kontinenta.

FIZIKA

Čas održala: MSc Emina Džaferović-Mašić

Lekcija za učenike 8. razreda

Naziv lekcije: Moment sile

Na ovom času fizike za učenike osmih razreda ponovit ćemo slaganje i razlaganje sila, gradivo sa zadnja dva časa. Uradit ćemo nekoliko zadataka iz navedenih oblasti, a zatim se upoznati s novom fizikalnom veličinom: momentom sile. Nakon toga ćemo uraditi još dva zadatka da bolje razumijemo značenje nove vektorske veličine moment sile.

Moment sile je izuzetno važna veličina u fizici, a naročito u primijenjenoj fizici i mašinstvu. Moment sile predstavlja vektorsku fizikalnu veličinu koja daje kružno ubrzanje tijelu. Računamo ga kao proizvod sile i kraka sile (poluprečnika odnosno udaljenosti od tačke djelovanja sile od tačke oslonca

MATEMATIKA

Čas održao: prof. Mirnes Pruščanin, JU OŠ Skender Kulenović

Lekcija za učenike 9. razreda

Naziv lekcije: Kvadrat binoma