Ova emisija prati nastavni plan i program iz fizike, matematike, biologije, hemije i geografije za učenike viših razreda osnovne škole.

Lekcije koje ste propustili možete pogledati OVDJE.

GEOGRAFIJA

Lekcija: Tercijarni i kvartalni razvoj privrede 16min

Čas održao: prof. Vedran Zubić, JU OŠ Gimnazija Dobrinja

Lekcija za učenike 6. razreda

Nastavljamo izučavati privrednu ili ekonomsku geografiju koju smo započeli na prethodna dva časa. Bavili smo se primarnim i sekundarnim razvojem privrede i naučili da su ova dva sektora proizvodna, odnosno da na osnovu određenih sirovina ostvaruju neke nove elemente, tj. nešto proizvode. Danas ćemo se baviti trećim i četvrtim sektorima razvoja privrede u koje spadaju uslužne djelatnosti. Vidjećemo da, za razliku od primarnog i sekundarnog, tercijarni i kvartalni sektor ne proizvode nova dobra, nego pružaju neku uslugu, ostvarujući na taj način neke prihode koji su čovjeku potrebni za život. Saznaćemo koje djelatnosti pripadaju ovim sektorima i naučiti nešto o njihovom značaju za čovjeka.

FIZIKA

Lekcija: Slaganje sila

Čas održala: prof. Amra Kalender, JU OŠ Aleksa Šantić

Lekcija za učenike 7. razreda

Da bismo pristupili današnjoj lekciji neophodno je da ponovimo gradivo koje ste usvojili na prethodnim časovima – prisjetićemo se čime je određena sila kao vektorska veličina, a zatim i definicije, oznake i mjerne jedinice sile. Kroz primjere na animaciji, koje ćemo izvesti i u zadacima, bavićemo se primjerima djelovanja sile i njezinim učincima.

MATEMATIKA

Lekcija: Zapremina kupe

Čas održao: prof. Mirnes Pruščanin, JU OŠ Skender Kulenović

Lekcija za učenike 9. razreda

1. Izračunati zapreminu kupe ako je:

a.) B= 25πcm²

H= 9cm

b.) r = 3cm

H= 13cm

2. Površina omotača konusa je 15πcm², a izvodnica je 5cm. Odrediti zapreminu.

3. Izračunati zapreminu kupe čiji je obim baze 24πcm, a površian omotača 180πcm².

4. Kvadrat površine 1cm² rotira oko svoje dijagonale. Odrediti zapreminu tako nastalog tijela.

INFORMATIKA ILI TEHNIČKO

Lekcija: Uređivanje fotografija III dio

Čas održao: Tarik Sulić, PU Richmond Park

Lekcija za učenike 6-9. razreda

Na protekla dva časa smo naučili kako nešto izrezati sa fotografije i kako nešto ukloniti i na to mjesto ubaciti nešto drugo, danas ćemo se baviti bojom, osvjetljenjem, kontrastom i drugim korisnim stvarima pri obraditi fotografija.

Kao i na prethodna dva časa, fotografije uređujemo online, u programu Photopea. Ovaj program je potpuno besplatan, potrebno je samo da ovaj link https://www.photopea.com ukucate u svoj internet pretraživač.