FIZIKA

Naziv lekcije: Zakon održanja energije i impulsa

Čas održala: MSc Emina Džaferović-Mašić

Lekcija za učenike 8. razreda

Zadaci.

 1. Tijelo mase 2 kg kreće se brzinom 5 m/s. Ono se sudari s drugim tijelom mase 3 kg koje se kretalo prvom tijelu u susret brzinom 3 m/s. Nakon sudara nastavljaju kretanje zajedno. Kolika je njihova zajednička brzina nakon sudara?
 2. Kolika je brzina uzmicanja puške mase 10 kg pri ispaljenju metka ako je masa zrna 20 g, a njegova početna brzina 400 m/s?
 3. Helikopter leti brzinom 100 km/h na visini 10 m iznad površine mora. Kolikom brzinom će upasti u vodu paket koji je ispušten iz helikoptera?
 4. Za određivanje brzine metka koristi se sljedeći uređaj: drveni blok mase 5 kg obješen je o neistegljivo uže. Kada ga pogodi metak mase 10 g i zadrži se u njemu, drveni blok se popenje na visinu 5 cm. Na osnovu ovih podataka, odredite brzinu metka neposredno prije zabijanja u drvo.

Zadaci za zadaću

 1. Lopta padne okomito na tlo brzinom 2 m/s. Prilikom udara o tlo pola kinetičke energije lopte pretvori se u druge oblike energije.Na koju će visinu odskočiti lopta? Zanemarite sile kojima zrak djeluje na loptu.
 2. Kolica mase 20 kg kreću se po horizontalnoj podlozi brzinom 1 m/s. U susret im dotrči djevojčica mase 40 kg brzinom 2 m/s i uskoči u kolica.
  Brzina djevojčice i kolica nakon uskakanja je:
  a ) 1 m/s u smjeru početnog kretanja djevojčice
  b ) 1 m/s u smjeru početnog kretanja kolica
  c ) 5/3 m/s u smjeru početnog kretanja kolica
  d ) 5/3 m/s u smjeru početnog kretanja djevojčice