Šef kancelarije Delegacije Evropske unije u Banjaluci Stefano Donati uručio je direktoru Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske (RS) Branislavu Zeljkoviću donaciju u zaštitnoj medicinskoj opremi, ukupne vrijednosti 192.931 KM, kao pomoć u borbi protiv koronavirusa.

Oprema sadrži 412.500 hirurških maski, 41.250 zaštitnih “FFP2” maski i 18.720 zaštitnih odijela.

Zeljković je rekao da će donirana oprema doprinijeti većoj zaštiti medicinskih radnika u borbi protiv virusa korona.

“Ova oprema će imati značaj u periodu pripreme zdravstvenih radnika za vakcinaciju. Oprema će biti raspoređena prema zdravstvenim ustanovama u skladu sa njihovim potrebama”, rekao je Zeljković.

On je zahvalio Evropskoj uniji na, kako je naveo, velikodušnoj donaciji, kao i cijeloj zdravstvenoj javnosti za razumijevanje za Republiku Srpsku, kada je riječ o donacijama lične zaštitne opreme koja će biti iskorištena u zdravstvenim ustanovama.

Donati je rekao je da je cilj da se zdravstveni radnici adekvatno zaštite na radnim mjestima, te izrazio zadovoljstvo što je bio u prilici da Institutu u Banjaluci uruči ovu opremu.

On je podsjetio da je Evropska unija do danas donirala Republici Srpskoj zaštitnu medicinsku opremu vrijednu oko 1,9 miliona eura.

“Prošlo je već godinu dana od pojave pandemije virusa korona, ali, nažalost, još nismo izašli iz te situacije i pandemija je uticala na živote ljudi u cijelom svijetu, te ćemo zajednički nastaviti da se borimo protiv nje”, poručio je Donati.