Dvojica članova medicinskog osoblja biciklističkog tima Arkea-Samsic koji se takmičio na ovogodišnjem Tour de Franceu pušteni su iz policijskog pritvora u Marseilleu nakon što su privedeni u sklopu istrage o dopingu, navodi se u saopštenju javnog tužilaštva.

Freddy Abella, lični doktor vođe tima Naira Quintane, i fizioterapeut Mikel Otero, pušteni su na slobodu u utorak kasno uvečer, objavio je Dominique Laurens, javni tužilac Marseillea.

Njih dvojica su u ponedjeljak privedeni u sklopu istrage o dopingu u timu Arkea-Samsic.

Policija je Quintanu saslušala u utorak, a on je negirao bilo kakve nepravilnosti i na Twitteru kazao da su supstance koje su vlasti zaplijenile u njegovoj hotelskoj sobi legalne vitaminske mješavine.

“Želim reći javnosti, svojim navijačima i ljubiteljima biciklizma da nikada u cijeloj svojoj karijeri nisam koristio ilegalne supstance koje poboljšavaju moje sportske performanse ili izdaju sportske principe. U policijskoj istrazi nije pronađena nijedna ilegalna supstanca“, poručio je Quintana.

Dodao je da su pronađeni “potpuno legalni vitaminski dodaci koji francuskim vlastima možda nisu poznati“.

Istraga je otvorena u ponedjeljak nakon što je prošle sedmice izvršena racija u hotelskim sobama tima u gradu Les Allues. Quintanina soba je pretresena. Izvršen je pretres i sobe njegovog brata Dayera Quintane, koji je također u timu, kao i još jednog kolege iz kolumbijskog tima Winnera Anacona. Pretraženi su i automobili i ostalo osoblje tima.

Policija je izuzela fiziološki serum koji se može koristiti u dopingu, zajedno s opremom za injekcije. U saopštenju tužilaštva u Marseilleu navodi se da će “elementi prikupljeni tokom pretresa zahtijevati dodatne istrage uz određenu analizu“. Naglašeno je da se istraga protiv određenih članova tima nastavlja.