Dr Zlatko Lagumdžija je tokom dvodnevnog boravka u Davosu imao niz susreta sa učesnicima Svjetskog Ekonomskog Foruma i bio jedan od uvodničara na Davos Forumu Pojasa i puta posvećenom Visokokvalitetnom razvoju i smanjivanju siromaštva.

Učestvujući na panelu o Vještačkoj inteligenciji i globalnom upravljanju dr Lagumdžija je ukazao na potrebu za multilateralnom strukturom koja će biti platforma za neophodne politike i akcije usmjerene ka refleksijama Vještačke inteligencije na četvrtu industrijsku revoluciju i ukupni razvoj čovječanstva. U tom svjetlu dr Lagumdžija je imao i niz razgovora vezanih za pripremu predstojećeg Svjetskog kongresa o globalnom upravljanju Vještačkom inteligencijom.

Skupu u Davosu je prethodio Dvadeseti skup visokog nivoa Nizami Ganjavi medjunarodnog centra koji se održao u Atini pod pokroviteljstvom Predsjednika Grčke Prokopius Pavlopulosom na kojem je dr Lagumdžija vodio panel posvećen Klimatskim promjenama.

Pitanja proširenja Zapadnog Balkana, statusa Bosne i Hercegovine i aktivnosti na ispravljanju nepravde prema Sjevernoj Makedoniji su bila u fokusu razgovora koje je dr Lagumdžija imao sa Predsjednikom Pavlopulosom i Ministrom vanjskih poslova Grčke Nikos Dendiasom.