Dragan Štavljanin, urednik u Balkanskom servisu Radija Slobodna Europa, gostovao je u emisiji BHT1 uživo govoreći o koronavirusu u Češkoj.

U toj zemlji, nakon gotovo dva mjeseca stalnog rasta, broj novozaraženih pada.

“U posljednje vrijeme pandemija je pod kontrolom. Broj zaraženih i umrlih opada. Nakon rekordnih cifri od sredine pa do kraja listopada kada je bilo po 200 umrlih i 15 tisuća zaraženih. To su gore cifre nego u Francuskoj s obzirom na to da Češka ima oko 10 i pol milijuna stanovnika”, istaknuo je on.

Po njegovim riječima, vlada te zemlje pokušava ne ponoviti grešku od ljeta.

“Proljetos je, uz Slovačku, vlada Češke imala jedne od najboljih rezultata u borbi s koronom. Tijekom ljeta se sve otvorilo i virus se proširio”, kaže on.

Početkom desetog mjeseca, po njegovim riječima, uvedene su drastične mjere.

“Ostale su samo trgovine, ljekarne, benzinske. Restorani su prodavali preko prozora… Onda su i te mjere zakazale pa je uveden policijski sat. Te mjere se poštuju, manje u usporedbi s proljetos, ali poštuju. Više je ljudi vani, ali je mnogo toga zatvorenog pa se virus ne može širiti. Ako bude padao broj zaraženih i preminulih, vlada će zadržati neke mjere do injekcije. Sredinom listopada se prognoziralo da bolnice neće izdržati. Premijer je tražio pomoć Njemačke, to se izbjeglo. Trebalo bi zadržati ove mjere do injekcije”, kazao je.

Govoreći o ekonomskoj situaciji, Češka, po njegovim riječima, može odoljeti ovoj krizi.

“Ako bi ovo sve potrajalo, to bi imalo strašne posljedice. Zato su mjere i odgađane. Premijer Babiš sve gleda ekonomski. Kriza je pogodila Prag jer njegova ekonomija ovisi od turizma. Prag je pust. To pogađa sve ljude koji rade u ugostiteljstvu i turizmu. U roku godinu ili dvije će u ekonomskom smislu Češka pregristi krizu”, rekao je on.

Komentirajući Slovačku koja se odlučila na masovno testiranje, Štavljanin je istaknuo da Češka vjerojatno neće ići u tom smjeru.

“Na taj način Slovačka pokušava izbjeći neki veći lockdown. Antigeni testovi nisu baš pouzdani. Testovi su znali pokazati da je netko negativan, a on nije, i obrnuto. Za Češku je to malo komplicirano. Čak ni Kina nije to radila na razini cijele zemlje. Slovačka je angažirala 40 tisuća zdravstvenih radnika. Tek za 10 do 15 dana ćemo vidjeti efekt”, istaknuo je on.