NBA liga u protekloj je sezoni izgubila otprilike milijardu i pol dolara, odnosno uprihodila milijardu i pol manje od očekivanog.

To je rezultat kombinacije različitih čimbenika – prekida sezone zbog pandemije koronavirusa, otkazivanje 171 utakmice regularnog dijela sezone, završnica sezone u balonu Disney Worlda bez navijača, skoro 200 milijuna dolara troškova za održavanje balona te sukob s kineskom vladom koji traje već godinu dana i zbog kojeg se na najvećem svjetskom tržištu utakmice nisu prikazivale.

Gubitak prihoda je bio očekivan jer je čelnik lige Adam Silver još u travnju upozorio da 40 posto prihoda lige dolazi od gledatelja u dvoranama.

Ova vijest nije posebno šokantna jer su i ostali profesionalni sportovi bilježili osjetan pad prihoda iz istih razloga, a jedini dodatni uteg na financije NBA lige je sukob s Kinom, koji je izazvao sad već bivši generalni menadžer Houston Rocketsa Daryl Morey objavom podrške Hong Kongu na društvenim mrežama.

Posljedica ovog financijskog udarca vidjet će se na salary capu za iduću sezonu, što će svakako utjecati na odluke klubova i igrača kad počne prijelazni rok.