Aktivnosti koje sprovodi Hrvatska u okviru priprema za skladištenje radioaktivnog otpada na lokaciji Čerkezovac u opštini Dvor, na granici sa BiH, nisu iznenađenje, izjavio je načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača, te dodao da BiH ne smije sebi dozvoliti da bude pasivna.

Drljača je rekao da se, uprkos pandemiji koronavirusa, u Hrvatskoj realizuju sve planirane aktivnosti među kojima je i poslednja – postavljanje seizmografske stanice.

“Za nas u Novom Gradu stvari su jasne. Moramo aktivirati sve resurse, prije svega mislim na ekspertski i pravni tim. Očekujemo da ovi timovi zažive i da ospore dosadašnje aktivnosti Hrvatske”, istakao je Drljača.

On je naveo da je prva onlajn sjednica ekspertskog tima održana juče s ciljem upoznavanja članova i definisanja načina rada.

“Ekspertski tim počinje sa radom u utorak, 1. decembra, kada će biti održana onlajn sjednica”, rekao je Drljača.

Kako je rekao, smatra da BiH ima dovoljno kapaciteta da se suprotstavi namjerama Hrvatske da odlaže radioaktivni otpad u blizini granice sa BiH.

“Ne smijemo sebi dozvoliti da budemo pasivni i da ne koristimo sve mogućnosti iz međudržavnih konvencija, prije svih ESPOO konvencije”, naglasio je Drljača.

Prema njegovim riječima, ako bi Hrvatska realizovala svoje planove, to bi značilo kompletnu promjenu života za oko 250.000 građana u 13 opština u slivu rijeke Une.

Podsjetimo, Hrvatska planira da radioaktivni otpad skladišti na lokaciji Trgovska gora, u opštini Dvor na samoj granici sa BiH.