U Tomislavgradu je održana Druga međunarodna kobasijada u organizaciji Udruge duvanjskih kobasičara. Proizvođačima najkvalitetnijih kobasica i salma tom prigodom su dodijeljene i prigodne nagrade.

Druga međunarodna smotra i izbor najkvalitetnije kobasice i salame ispunila je sva očekivana njegovih organizatora, ali isto tako i brojnih posjetitelja. Pored dobre zabave, svima njima se pružila i prigoda kušati tu vrstu mesnih delicija, kako domaćih, tako i onih pristiglih iz inozemstva.

MARKO JURČEVIĆ, Udruga duvanjskih kobasičara

Iz Hrvatske imamo veliki broj uzoraka, Slovenije, Istre, Srbije i po prvi put imamo iz Austrije, također, imamo uzoraka.

Od ukupno 118 pristiglih uzoraka, odabrati one najkvalitetnije, ocjenjivačkom žiriju, u čijem sastavu se našao i poznati hrvatski kuhar Tomislav Špiček, nije baš bilo jednostavno.

TOMISLAV ŠPIČEK, kuhar

Ja sam zbilja zadovoljan. Niti jedan uzorak nije bio diskvalificiran, dakle da je neispravan, organoleptička svojstva da mu nisu uredu. /Ti ljudi očito rade za sebe, to nisu industrijski proizvodi i svak za sebe nastoji napraviti dobar i kvalitetan i dobar proizvod bez konzervansa.

A i ove godine se ispostavilo da, prema ocjeni žirija, kobasicama koje u svom domaćinstvu proizvodi obitelj Stipe Bagarića iz Tomislavgrada po okusu i kvaliteti nema ravnih.

STIPE BAGARIĆ

Opet je mama bila glavna u cijeloj toj priči, ona ima i tu svoju recepturu i odradi najveći dio posla. Mi smo sporedne uloge u svoj toj priči.

TOMISLAV ŠPIČEK

Najbitnija je kod kobasica kao i svakog jela koje se radi kvaliteta mesa kao prvo. Onda se malo griješi sa nekim prevelikim postotkom masnoće, pa možda previše dimljenja mesa.

Za sve to, naravno, postoje određena pravila, samo ih se treba pridržavati. A tko ih najbolje poznaje i tko ih se najbolje pridržava, i ovo natjecanje je pokazalo.