U vrijeme kada se broj oboljelih od koronavirusa povećava, kao i broj smrtnih slučajeva, zabave i veća okupljanja održavaju se bez distance i bez maski. Koliko su ovakva dešavanja opasna i postoji li moralna odgovornost?

Vjenčanja, i to ona sa velikim brojem gostiju, u doba pandemije su jedan od krupnih razloga povećanom broju zaraženih. Na jednom takvom vjenčanju, onom u Doboju, okupilo se oko 200 gostiju iako je preporuka bila maksimalno 50 ljudi. Gdje je inspekcija, gdje su sankcije?

Iz inspekcije su kazali da poštovanje mjera fizičkih lica treba da kontrolišu policija i komunalna policija.

„Policijski službenici Policijske stanice Doboj 1, 10. avgusta 2020. godine, postupajući po prijavi da je 8. avgusta 2020. godine u svadbenom salonu u Doboju postavljena bomba, utvrdili su da je lice inicijala D. T. organizovalo svadbeno veselje, kojem je prisustvovalo od 170 do 180 gostiju. O navedenom je obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Doboj, koji se izjasnio da navedeno svadbeno veselje ima obilježje krivičnog djela ‘Nepostupanje po zdravstvenim propisima u vrijeme epidemije'”, saopćeno je iz Policijske uprave Doboj.

Za slična okupljanja predviđena je novčana kazna od 500 do 1.500 maraka.

“Sigurno da bilo kakve manifestacije od javnog interesa nisu na neki način dobrodošle u ovakvoj epidemiološkoj situaciji gdje na dnevnoj razini u BiH brojimo između 200 i 300, možda čak nekad i više novozaraženih. Sada dolazi do tzv. akumulacije smrtnih ishoda gdje ćemo sigurno u narednom periodu biti na nekom nivou 10 do 20 a možda čak i više smrtnih ishoda po danu”, upozorava Jurica Arapović, infektolog SKB Mostar i član Kriznog štaba FMZ.

I dok se svakodnevno zbrajaju brojke zaraženih, na koncu i umrlih, i u Federaciji inspekcijski organi imaju pune ruke posla, upravo zbog niza kršenja ovih mjera.

“Rezultati inspekcijskih nadzora u periodu od maja do konca jula govore o kršenju obaveznih mjera na mjestima okupljanja u zatvorenom prostoru što su najčešće trgovine, tržni centri, ugostiteljski objekti”, kazala je Merima Tanović, pomoćnik direktora Uprave za inspekcijske poslove FBiH.

Iako je pojačan cjelodnevni nadzor, iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove naveli su da inspektora nema dovoljno da bi se u svakom trenutku obezbijedilo njihovo prisustvo na svim mjestima gdje se propisi krše.

Ograničenjem broja ljudi na otvorenom i u zatvorenom prostoru epidemija se može lakše kontrolisati. Ishod borbe sa koronavirusom trenutno najviše zavisi od naše kolektivne odgovornosti.