Radnici Doma zdravlja u Drvaru održali su i danas jednočasovni štrajk, zahtjevajući isplatu plata, doprinosa i ostalih dugovanja.

Medicinari traže isplatu plata u punom iznosu, kao i retroaktivnu isplatu za rad na covid odjeljenju za prošlu godinu.

Iz sindikata Doma zdravlja u Drvaru upozoravaju da će, ukoliko njihovi zahtjevi ne budu riješeni, stupiti u generalni štrajk.

“Štrajk upozorenja ide do daljeg, a potom i generalni štrajk. Niko od nadležnih institucija nam se nije obratio, niti reagovao na naše probleme”, rekla je Srni Marija Habek iz Sindikata medicinskih radnika i tehničara Doma zdravlja Drvar.

Doktor Marko Divjak ispred Sindikata doktora u ovoj zdravrstvenoj ustavovi kaže da su uslovi rada u Domu zdravlja teški i komplikovani, naročito kada je krenuo novi talas virusa korona.

“S obzirom da smo dobili 50 odsto plate, to je ponižavajuće za nas, jer puno radimo i borimo se da spasimo svaki ljudski život”, rekao je Divjak.

On naglašava za medicinski radnici trebaju dobiti bar ono što zaslužuju.

“Mi želimo da našem narodu pružimo najbolju zdravstvenu zaštitu, pogotovo sada kada je naišao novi talas korone, gdje su veoma teške kliničke slike pacijenata”, istakao je Divjak.

Vršilac dužnosti direktora Doma zdravlja u Drvaru Dragan Praštalo rekao je da ovu zdravstvenu ustanovu finansira Zavod za zdravstveno osiguranje i Ministarstvo rada, zdravlja, socijalne zaštite i izbjeglih Kantona 10.

“Resorno ministarstvo je tražilo da napravimo sistematizaciju Doma zdravlja, ali je apsurdno da u jeku pandemije otpuštamo radnike. Mi nemamo viška, nama čak i nedostaje radnika. Naši zdravstveni radnici se u ovim teškim uslovima bore da spasu svaki ljudski život. Hvala im na tome”, dodao je Praštalo.

Kantonalni ministar zdravlja, rada, socijalne zaštite i izbjeglih Momčilo Bajić rekao je ranije Srni da je sistematizacija u Domu zdravlja u Drvaru neophodna za dobar rad i poslovanje ove zdravstvene ustanove.

“Kada bude sprovedena sistematizacija, radnici će imati redovne plate”, poručio je Bajić.

Domu zdravlja u Drvaru pripada i ambulanta u Bosanskom Grahovu.

Vlada Srbije obezbijedila je 466.678 KM za rekonstrukciju i opremanje Službe hitne medicinske pomoći u Domu zdravlja u Drvaru.