Nakon niza transformacija i pokušaja oživljavanja proizvodnje preduzeća za preradu drveta “Nova Romanija”, Ugovor o zakupu imovine ovog akcionarskog društva sa katarskim investitorom zaključen je sredinom 2017. godine. Firma uspješno posluje i postaje prepoznatljiva po drvenim kućama koje plijene pažnju kupaca iz Turske.

Prema novom izvoznom programu započetom u januaru ove godine dogovorena je isporuka 36 drvenih kuća za kupce iz Turske.

Ekološke kuće od drveta su potpuno opremljene, a u izgradnji drvo je zastupljeno 90 procenata, dok su ostalih 10 procenata okovi, staklo i krov. Kuće svoje mjesto nalaze na Turskim ljetovalištima.

Izvršni direktor preduzeća “Hamdo Grupa” Petko Vukojčić kaže kako su jedini na ovim prostorima koji prave kuće ovakvog tipa.

“Počev od rezanja, sušenja izrade stolarije, prozora vrata, do gotovih kuća koje ranije nikada nismo radili i koje ne radi niko na ovom tržištu bivše Jugoslavije. Kuće se izvoze, trenutno sve u Tursku, ali ima dosta razgovora za zapadno tržište”, ističe Vukojčić.

Dodao je da su kuće ekološki dobre, čiste, od ekoloških materijala, te da su otporne na zemljotrese, požare i sve ostale prirodne nepogode.

Preduzeće broji 120 radnika. Firma teži osvajanju novih tržišta, a to će stvoriti mogućnost za nova radna mjesta u pogonu nekadašnje “Nove Romanije”.

Za oživljavanje proizvodnje, u primarnoj i finalnoj preradi drveta katarski investitor do sada je samo u novu opremu uložio više od milion KM. Od velikog značaja za lokalnu zajednicu, kako je rekao načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica, jeste i najavljeno povećanje broja radnika.