Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tatjana Matić izjavila je da je prihvaćen prijedlog turskog ministra kulture i turizma Mehmeta Nurija Ersoja da se građanima Srbije i Turske omogući da u Tursku, odnosno Srbiju, ulaze samo sa ličnom kartom.

“Prijedlog je veoma dobro prihvaćen i na tome ćemo raditi u narednom periodu”, rekla je Matić nakon sastanka sa Ersojem u Beogradu.

Ona je navela da je podršku tom prijedlogu dao i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

“Sada ćemo sa nadležnim institucijama, pre svega Ministarstvom spoljnih poslova, ali i Ministarstvom unutrašnjih poslova raditi na realizaciji ove ideje”, rekla je Matić.

Ona je navela da je u prvih pet mjeseci ove godine za 49 odsto veći broj turista iz Turske u Srbiji, u odnosu na prošlu godinu, kao i da sada borave duže, u prosjeku šest dana.

Matić je rekla da turski turisti posjećuju velike gradove Beograd, Novi Sad i Niš, ali i Zlatibor, Kopaonik, Novi Pazar, ali i sve turističke lokacije koje se nalaze na putu do Novog Pazara.

Turski ministar Mehmet Nuri Ersoj ocijenio je da će, kada bude omogućeno putovanje samo sa ličnom kartom, vazdušni saobraćaj između dvije zemlje postati intenzivniji.

On je istakao da će se na tome ubrzano raditi.