Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Ruvym Hlabetsa, državljanina Ukrajine, koja ga tereti za krijumčarenje i transport osam migranata iz Afganistana i Pakistana preko teritorije BiH.

Prema navodima optužnice, optuženi Ruvym Hlabets je krajem aprila ove godine preuzeo osam migranata – tri iz Afganistana i pet iz Pakistana, koji su ilegalno ušli u BiH i nisu ispunjavali uvjete za zakonit boravak i kretanje u BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

U optužnici se navodi da je optuženi protivno članku 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i zračnim putem kojim se dopunjuje Konvencija Ujedinjenih naroda protiv transnacionalnog i organiziranog kriminala, preuzeo migrante u mjestu Lug, općina Prozor Rama, u vozilo koje je iznajmio, kako bi migrante povezao u pravcu Bihaća. U toj ga je namjeri otkrila i spriječila policijska patrola u mjestu Prozor Rama, koja je zaustavila vozilo sa migrantima i onemogućila njihov dalji transport.

Ruvym Hlabets je rođen 1998. godine u Rivine, Ukrajina.