Državni sekretar SAD Entoni Blinken će posjetiti Brisel od ponedjeljka do četvrtka gdje će učestvovati na sastanku NATO i razgovarati sa visokim zvaničnicima EU, javio je Stejt department.

Sastanci će omogućiti da se ponovo potvrdi angažovanje SAD prema svojim saveznicima i evropskim partnerima oko njihovih zajedničkih ciljeva, rekao je u saopštenju portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

Blinken će učestvovati na sastanku ministara spoljnih poslova zemalja članica NATO, 23. i 24. marta i sastati se sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen i šefom diplomatije EU Žozepom Borelom.

U razgovorima sa NATO-om Blinken će izraziti svoju zabrinutost oko Kine i Rusije, kao i klimatskih promjena, sajber bezbjednosti, borbe protiv terorizma i energetske bezbjednosti, rekao je Prajs.

Sastanci sa visokim zvaničnicima EU treba prije svega da se odnose na pandemiju Covida-19, ekonomski oporavak i “jačanje demokratije”.

Poslije virtuelnih sastanaka sa svojim kanadskim i meksičkim kolegama Blinken je lično otputovao u Japan i Južnu Koreju i sada nastavlja svoj obilazak saveznika SAD.

Blinken će se tokom posjete takođe sastati sa svojom belgijskom koleginicom Sofi Vilmes.