Mi smo do sada kroz zajmove i garancije potpisali ukupno 22 miliona eura namijenjenih prije svega za razvoj malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini, kazala je za BHRT Dubravka Negre, direktorica Evropske investicione banke (EIB) za Zapadni Balkan.

“Ugovori su potpisani kako bi se poboljšala likvidnost preduzeća, kako bi se omogućilo da se radna mjesta zadrže da bi oni uspješnije premostili ekonomske probleme koji su ih zadesili u okviru pandemije”, rekla je Negre, gostujući u emisiji “BHT1 uživo”.

Upravo zbog pandemije koronavirusa, navodi Negre, Evropska investiciona banka je odobrila nešto povoljnije uslove za ova preduzeća.

“Pomažemo im time što čitave iznose isplaćujemo unaprijed finansijSkim posrednicima, što ranije nije bio slučaj. Ranije su banke povlačile sredstva onako kako su sredstva trošena i kako su projekti stizali”, pojašnjava Negre, dodavši kako se u EIB nadaju da će na ovaj način sredstva biti trošena brže i efikasnije.

Direktorica EIB za Zapadni Balkan poručuje da firme i privredni subjekti, koji su zainteresovani za ovu vrstu pomoći, mogu da se obrate komercijalnim bankama u BiH, ali i da direktno kontaktiraju predstavništva Evropske investicione banke.

“Pored ovih sredstava, potpisali smo i 10 miliona eura za čitav region, što se prije svega odnosi na Bosnu i Hercegovinu, zato što pomažemo malim i srednjim preduzećima da uposle mlade ljude. Na ovaj način želimo da dugoročno pomognemo region da bi se izborio sa velikim problemom, a to je nezaposlenost mladih”, naglašava Negre.

Govoreći o ugovoru koji je EIB u avgustu potpisala sa Bosnom i Hercegovinom, u iznosu od 12 miliona eura, Negre navodi da je riječ o “garancijskoj shemi” koja komercijalnim bankama omogućava da preuzmu veći rizik kad finansiraju mala i srednja preduzeća.

“Garancijska shema sa Raiffeisen bankom pomaže da finansiraju i neke kategorije koje su rizičnije i nemaju dovoljne kredibilnosti i finansijske prošlosti, znači, sve neke rizičnije dijelove privrede koji imaju manji pristup finansijskim sredstvima. Mi motivišemo ove finansijske institucije, kroz preuzimanje rizika, da pruže povoljnije uslove finansiranja. Time praktično preuzimamo dio rizika, odnosno gubitaka ukoliko do njih dođe”, kaže direktorica EIB za Zapadni Balkan.

Ovaj instrument, tvrdi Negre, veoma je značajan za banke u Bosni i Hercegovini.

“Ovo im daje mogućnost da posluju sa većim brojem klijenata, sa rizičnijom grupom klijenata, da daju bolje finansijske uslove i da budu zaštićeni od gubitaka. Takvi finansijski proizvodi su jako traženi u ovom periodu tokom ekonomske krize, kao dodatni stimulans privredi i ekonomiji”, kazala je Negre u razgovoru za BHRT.