Koronavirus nije nastao ljudskom rukom, kazala je za BHRT molekularna biologinja Ljiljana Đukanović. Đukanović je gostovala u premijerno prikazanoj emisiji “BHT1 uživo”.

Govorila je o tomu što je točno zadaća molekularne biologije u ovoj pandemiji. Po njenim riječima, molekularni biolozi otkrivaju što je “slaba strana” pojedinog virusa.

“Nama znanstvenicima treba puno vremena da vidimo kako funkcionira virus. Još uvijek znanstvenici pokušavaju uvidjeti koje su to osnovne funkcije virusa. Na početku su se neke stvari predviđale na osnovu prijašljnjih znanja o virusima, ali se tu dogodi greška poput one da visoke temperature ubijaju virus”, kazala je Đukanović.

Na upit je li taj virus napravljen ljudskom rukom, odgovara kratko: “Nije”.

“Mnogi se ne bi obradovali kad to čuju, ali virus nije napravljen ljudskom rukom”, kazala je Đukanović pojasnivši kako je genom ovog virusa “posve prirodan”.

Kao znanstvenica, kaže, shvaća važnost informiranja javnosti o ovom virusu. Tako je došla na ideju snimanja mini-serijala od 60 sekundi kojima se educira građane po pitanju zaštite od koronavirusa.

“Naši životi sve više ovise o znanosti i tehnologiji danas i mislim da je važno informirati javnost”, dodaje.

Stručnjaci koji govore u videima su, po njezinim riječima, bh. stručnjaci – ili iz BiH ili iz inozemstva.

“Mi radimo s četiri fenomenalna urednika, dva komunikologa i dva liječnika koji nam pomažu da informacije budu relevante i vjerodostojne”, kaže Đukanović dodavši kako se serijali mogu pronaći na YouTube kanalu “60 sekundi o koroni” te na Instagram i Facebook stranicama.

Govoreći o ruskoj injekciji, kaže kako nijedna injekcija ne može biti validna i efikasna dok ne prođe jedan “rigorozan proces studija” što može potrojati i do deset godina.

“Ne bih stala u prvi red za tu injekciju”, kaže Đukanović.