Dopisnik Radio-televizije Srbije iz Brisela Dušan Gajić je gostovao u emisiji BHT1 uživo. Govoreći o situaciji u južnom dijelu Belgije u kontekstu pandemije, kaže kako je stanje “kritično”.

“Ministar zdravlja je otišao jučer provjeriti situaciju u jednoj bolnici nakon čega je bio vidno potresen. Medicinsko osoblje je vidno potreseno, situacija je loša što se tiče i pacijenata i zdravstvenih radnika”, kazao je Gajić.

Govoreći o konfuziji do koje je došlo u ovim situacijama, on podsjeća kako je i u ožujku i travnju Belgija izbila u prvi plan.

“Vrh te epidemije je bio negdje oko 10. travnja kada je bilo čak i 300 preminulih po danu. Sada situacija u tom smislu nije loša, ali je ciklus epidemije otišao predaleko”, ističe on i podsjeća kako je Belgija jedna od najgušće naseljenih zemalja u EU te da bi i to mogao biti razlog, ali i, kako ističe, velika decentralizacija te različite mjere u različitim dijelovima zemlje.

“Stopa infekcije nigdje nije niska…”, govori Gajić uspoređujući situaciju u Belgiji s onom u Češkoj.

Na upit o tomu pripremaju li se europske institucije na duže razdoblje življenja s pandemojom, istaknuo je kako je ovo razdoblje “psihički teško” s obzirom na to da smo mislili da je “najgore iza nas”.

Europska komisija je, podsjeća, izašla s novim prijedlozima koordinacije zemalja članica, a do čega je došlo nakon, kako kaže, “inicijative Angele Merkel”.

“Mora se, u okviru zemalja članica, djelovati i lokalno jer je situacija drukčija od grada do grada, a ne samo od države do države, ali se, isto tako, kako bi se očuvalo zajedničko tržište, treba težiti i koordinaciji… kao što je dogovor od sinoć da se ne zatvaraju granice, da se ustanove zajednički i međusobno priznati testovi, formulari koji se popunjavaju prilikom putovanja i tomu slično”, ističe on spominjući i prijevoz pacijenata među zemljamama, a što su već krenule činit Nizozemska i Njemačka.

Na upit je li zbog svega ovoga zapadni Balkan “pao” još niže u odnosu na europski interes, on je istaknuo kako Balkanu “ne treba puno” da padne niže.

“Nekako, što god da se dogodi, u drugi plan pada proces pristupanja Balkana EU”, kaže dopisnik RTS-a.

Kako ističe, zapadni Balkan može računati na pomoć u medicinskom i ekonomskom smislu u kontekstu ove pandemije od europskih institucija.