Komandant oružanih snaga Saudijske Arabije u dugogodišnjem ratu u Jemenu i njegov sin princ smijenjeni su sa svojih položaja zajedno sa drugim zvaničnicima u okviru istrage protiv korupcije, saopštilo je kraljevstvo rano jutros.

U saopštenju se navodi da je inicijator smjena saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman, 35-godišnji sin kralja Salmana koji je ranije sprovodio masovna hapšenja u okviru akcija protiv korupcije takođe usmjerenih protiv njegovih potencijalnih suparnika.

Saudijska državna novinaska agencija je prenijela da je do smjene došlo zbog “sumnjivih finansijskih transakcija u Ministarstvu odbrane”, bez navođenja detalja.

Navodi se da je kraljevina otpustila general-potpukovnika Fahada bin Turija bin Abdulazisa, princa u velikoj vladajućoj porodici, koji je bio zadužen za savezničke snage u ratu Saudijske Arabije u Jemenu protiv tamošnjih pobunjenika Hutija sa saveznicima Irancima.

Vlasti su takođe smijenile njegovog sina, princa Abdulazisa bin Fahada bin Turija, sa mjesta zamenika guvernera regije Al Jouf u Saudijskoj Arabiji na sjeverozapadu kraljevine.

Kraljevina istražuje još četiri zvaničnika, po nalogu 84-godišnjeg kralja Salmana, navodi se u saopštenju.

Zvaničnici za borbu protiv korupcije “završiće istražne postupke sa svim relevantnim vojnim i civilnim službenicima i preduzeće neophodne pravne mjere protiv njih”, dodaje se u saopštenju.

Po dolasku na vlast, prestolonaslednik Mohammed započeo je borbu protiv korupcije i sproveo nekoliko antikorupcijskih akcija kampanja, uključujući pretvaranje hotela Ric-Karlton u Rijadu u luksuzni zatvor krajem 2017. godine u okviru masovnog hapšenja biznismena, kraljevskih porodica i drugih.