Pripadnici ruske Federalne službe bezbjednosti (FSB) uhapsili su dvije osobe koje su planirale vojni udar u Bjelorusiji i atentat na predsjednika Aleksandra Lukašenka.

“Tokom specijalne operacije koju su izvršili pripadnici FSB-a uz Državni komitet za bezbjednost Bjelorusije (KGB), spriječene su ilegalne aktivnosti Jurija Leonidoviča Zjankoviča, koji ima dvojno američko-bjelorusko državljanstvo i bjeloruskog državljanina Aleksandra Feduta”, saopšteno je iz ove FSB-a.

Kako je saopšteno, Zjankovič i Feduta pripremali su vojni udar u Bjelorusiji prema isprobanoj šemi “obojene revolucije”, uz učešće lokalnih i ukrajinskih nacionalista, te fizičko uklanjanje predsjednika Aleksandra Lukašenka, prenosi ruska novinska agencija TASS.

“Na osnovu informacija dobijenih od bjeloruskih partnera, simpatizeri radikalne opozicije Zvankovič i Feduta organizovali su diskusiju o planu za oružani ustanak u Bjelorusiji i donijeli odluku da se lično sretnu u Moskvi”, naveli su u saopštenju.

Po dolasku Zjankoviča u Moskvu i nakon konsultacija u SAD i Poljskoj, sastanak je održan u privatnoj prostoriji restorana u ruskoj prijestonici.

Tokom susreta zavjerenici su istomišljenicima i generalima u bjeloruskoj vojsci rekli da je za uspjeh u sprovođenju njihovog plana neophodno fizički ukloniti sve važnije ličnosti u Bjelorusiji.

Zjankovič i Feduta su detaljno opisali plan vojnog udara, uključujući upad u radijske i televizijske centre radi emitovanja obraćanja naciji i blokiranja vojske i pripadnika specijalne policije lojalnih vlastima u Minsku.

Udar je, navodno, bio planiran za 9. maj tokom parade povodom Dana pobjede u Minsku, navode iz FSB-a