Aleksandar Radić iz Čelinca osuđen je na dvije godina zatvora jer je ispalio projektil iz ručnog raketnog bacača “zolja” na zgradu “Agraminvesta” u Banjaluci. Kako je kazao sudija Dalibor Kordić, presudni dokaz za ovu presudu bio je DNK osuđenog na projektilu.

Ovu odluku danas je donijelo sudsko vijeće banjalučkog Osnovnog suda, a suđenje Radiću završilo se 6. februara.

Optužnica je Radića teretila da je pucao na zgradu koncerna “Agraminvest” u Bulevaru srpske vojske u Banjaluci 30. marta 2018. godine oko 23:40 časova. Prema navodima optužnice, ispalio je projektil iz ručnog raketnog bacača “M80”, takozvane “zolje” i raketa je pogodila deveti sprat zgrade gdje su smještene poslovne prostorije društva za osiguranje “Euroherc” te je eksplodirala, probila prozor i završila u plafonu jedne od kancelarija.

U optužnici se ističe da je, usljed dejstva eksplozije bojeve glave projektila, izazvana opasnost po život radnika obezbjeđenja Dejana D. koji je bio u zgradi, te je prouzrokovana materijalna šteta od 29.129 KM. Navodi se da je Radić nakon toga u banjalučkoj ulici Frana Supila 8 odbacio prazan lanser ručnog raketnog bacača i udaljio se u nepoznatom pravcu. Optužnica ga tereti i da je toku 2018. godine nabavio i do kritičnog dana nedozvoljeno držao “zolju”.

U početku istrage bio je sumnjičen i za terorizam, ali je Republičko tužilaštvo obustavilo istragu za to krivično djelo.

Okružni tužilac Dalibor Vrećo zatražio je da Radić bude osuđen jer smatra da dokazi ukazuju na to da je počinio djelo za koje se tereti, dok je Radić na završetku suđenja rekao da to nije uradio i istakao da je njegov biološki trag na oružju ostao vjerovatno iz proteklog rata.