U Republici Srpskoj ne postoji zakonski okvir o nespojivosti bilo koje javne funkcije sa funkcijama u institucijama i preduzećima. Rezultat toga je da je u republičkom parlamentu, od 83 narodna poslanika, 25 na rukovodećim pozicijama u institucijama i u direktorskim foteljama. Iz vladajućeg SNSD-a najavili su da se rade izmjene Zakona o sukobu interesa, dok su u opoziciji skeptični da će se novim zakonskim rješenjem desiti suštinske izmjene.

Osobina nedemokratskih i neuređenih društava je da jedan čovjek obavlja i izvršnu i zakonodavnu funkciju. Upravo ovakva praksa potvrđena je i u republičkom parlamentu.

U Transparensi Internešnelu ističu da se novim Zakonom o sukobu interesa mora uspostaviti i kontrola nad imovinskim kartonima i sinhronizovani zakonski okvir na nivou cijele BiH – ista prava i obaveze za sve nosioce funkcija u zemlji.

Vladajuća koalicija u Narodnoj skupštini ne negira da postojeći Zakon o sukobu interesa ima manjkavosti i asimetrija. Ističu da novim zakonom brojne nedoumice moraju biti jasnije definisane.

Opozicija je nepovjerljiva u iskrene namjere vladajuće većine da će da izglasa kvalitetno zakonsko rješenje, kojim bi se prekinula praksa obavljanja više funkcija.

U Federaciji Bosne i Hercegovine slična situacija. Sedam ministara u federalnoj vladi su delegati u parlamentima. Predsjednik i potpredsjednik Federacije Marinko Čavara i Meliha Mahmutbegović su i zastupnici u Zastupničkom domu parlamenta FBiH, a šampion je Aljoša Čampara koji je
istovremeno i federalni ministar unutrašnjih poslova i zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo i izaslanik u Domu naroda federalnog parlamenta.