Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović razgovarao sa predsjednikom Republike Azerbejdžan Ilhamom Alijevim

Predsjedavajući Džaferović pozdravio je potpisivanje sporazuma kojim je ponovo uspostavljen mir u azerbejdžanskoj regiji Nagorno Karabah.

Ocijenio je da će implementacija ovog sporazuma, uspostavljenog na principima morala, pravde i međunarodnog prava, donijeti stabilnost i otvoriti nove perspektive za cijelu regiju.

Predsjedavajući Džaferović je predsjedniku Alijevu prenio zvaničan stav Bosne i Hercegovine, koji uključuje i rezoluciju Parlamentarne skupštine BiH, o podršci teritorijalnom integritetu Republike Azerbejdžan.

Predsjednik Alijev je informisao predsjedavajućeg Džaferovića o svim aspektima sporazuma, njegovoj realizaciji, kao i trenutnom stanju na ovom području. Zahvalio je predsjedavajućem Džaferoviću i Bosni i Hercegovini za podršku i principijelan stav prema pitanju teritorijalnog integriteta Azerbejdžana.

Tokom telefonskog razgovora potvrđeni su izuzetno dobri prijateljski odnosi dvije države, uz ocjenu da postoji veliki prostor za unapređenje ekonomskih odnosa. Dogovorena je i razmjena zvaničnih posjeta na najvišem nivou čim to situacija prouzrokovana pandemijom koronavirusa omogući.