Otkazivanje sastanka sa ministrom vanjskih poslova Rusije Sergejom Lavrovom čin je kojim se želi očuvati dostojanstvo i ponos domovine Bosne i Hercegovine, kazali su članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Šefik Džaferović.

Komšić je kazao kako je Lavrov među tri najbolja svjetska diplomata, koji iza sebe ima veliko iskustvo, znanje i na kraju silu, čiji su potezi i postupci do kraja isplanirani i svaki nastup šalje poruku.

“Ono što smo imali priliku gledati otkad je Lavrov došao u Bosnu i Hercegovinu po meni su poruke, ne njegove lične, nego zemlje koju predstavlja. Nedostatak državne zastave na sastanku s Miloradom Dodikom nije greška protokola. Ponavljam, riječ je o cijelom aparatu koji iza njega stoji i koji je savršeno savršeno informisan o svemu u BiH. To doživljavamo kao jednu vrstu nipodaštavanja pa čak i negiranja institucija države BiH”, rekao je Komšić.

Član Predsjedništva BiH je kazao da izjava Lavrova kojom pozdravlja rezoluciju Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) o tzv. vojnoj neutralnosti također govori da je ruski ministar savršeno informisan i iskusan.

“On izbjegava činjenicu da takvu odluku mogu donijeti samo državni organi i da je Bosna i Hercegovina donijela odluku o budućnosti evropskih i atlantskih integracija. U donošenju tih odluka učestvovao je i Dodik. Lavrov zna da takvu vrstu odluke ne može donijeti NSRS i da takvu odluku donose Predsjedništvo i Parlament Bosne i Hercegovine”, rekao je Komšić.

On je kazao da je kroz ova dva primjera Lavrov pokazao nepoštivanje institucija i ustavnog sistema i države BiH.

“Naše uvjerenje je da s Ruskom Federacijom imamo najbolje moguće odnose, ali isto tako očekujem da svi oni koji predstavljaju Rusiju poštuju odluke ustavom određenih institucija BiH što sada nije slučaj”, rekao je Komšić.

On je podsjetio i na stav glasnogovornice MVP-a Rusije na društvenim mrežama koju je Komšić protumačio kao jednu vrstu prijetnje.

“To je nešto na čemu ne možemo graditi svoje odnose s Ruskom Federacijom”, rekao je Komšić i dodao da mogu od prijateljskih zemalja očekivati i tražiti da poštuju institucije države BiH i odluke koje su institucije donijele u skladu s ustavom, a ne da to negiraju i da tretiraju dio BiH kao nezavisnu državu. Komšić je kazao da je to utisak koji su imali nakon jučerašnjih sastanaka u Istočnom Sarajevu.

Džaferović: Želimo da na ovaj način očuvamo dostojanstvo naše domovine Bosne i Hercegovine

Ovo je poruka našim partnerima, evropskim i euroatlanskim da smo mi ponosni ljudi i odlučni. Kada jednom donesemo odluku svi mi u ovoj zemlji moramo se te odluke držati. I svi prijatelji zemlje uključujući i Rusiju, ako želi da bude prijatelj BiH, mora poštivati ono što smo donijeli, kazao je Džaferović.

Želimo da na ovaj način očuvamo dostojanstvo naše domovine Bosne i Hercegovine. Ako Lavrov kaže da se mora poštovati Dejtonski sporazum onda se mora poštovati i OHR.

Istakao je da je Lavrov, ali i Ruska Federacija iskazala u više navrata da poštuje Dejtonski mirovni sporazum, suverenitet i teritorijalni integritet BiH.

“Ali izjave Lavrova, kao i izjave koje se već duže ponavljaju kroz stavove koje iznosi ambasador Ruske Federacije u BiH govore drugačije. Poštovati Dejtonski mirovni sporazum znači poštovati sve njegove anekse. A, prva stvar koja se navodi je država BiH, njen kontinuitet, zastava i grb i institucije. To se mora poštovati. To jučer nije ispoštovano”, rekao je Džaferović, osvrćući se na jučerašnji boravak Sergeja Lavrova, ministra vanjskih poslova Rusije u Istočnom Sarajevu.

Poštovati Dejtonski mirovni sporazum, kaže Džaferović, znači poštovati svih 11 aneksa sporazuma. A, jedan od njih, je, kaže i prisustvo visokog predstavnika u BiH.

“Visoki predstavnik je potreban BiH. Njegov odlazak zagovaraju snage koje govore o secesiji. To zasigurno zna i Lavrov. Mora se poštovati visoki predstavnik. On mora biti u BiH dok se ne promijeni Ustav i počne normalno funkcionirati. To BiH ne može po postojećem Ustavu”, rekao je Džaferović.

Podsjetio je da su se vlasti BiH još 2005. opredijelile za NATO put, 2009. je donesena odluka o podnošenju zahtjeva za Akcioni plan za članstvo u NATO, a prošle godine je podnesen Program reformi koji je faktički ANP, a ove godine se priprema novi.

“Sve je to jučer osporavano. Jer, kazano je da se poštuje i uvažava Rezolucija Narodne skupštine RS-a. Naši unutrašnji ciljevi su poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, izgradnja multietničke države BiH, poštivanje prava svih naroda na cijelom teritoriju BiH, ekonomske i ukupne državne reforme. Vanjskopolitički ciljevi su članstvo u EU i NATO savezu. To su definirane odluke uz sudjelovanje svih naroda. Odluke se ne mogu mijenjati. Jučer je to na svoj način dovedeno u pitanje”, poručio je Džaferović.

Džaferović je naveo da su se on i Komšić, nakon razmatranja šta poduzeti kao odgovor na jučerašnja dešavanja tokom posjete Lavrova u Istočnom Sarajevu, odlučili na ovaj potez.

“Bila je ideja da odemo i sve kažemo ili ne odemo. Procijenili smo da je ovo jača poruka za Rusku Federaciju, domaću javnost i cijeli svijet. To je i poruka partnerima EU i NATO da smo mi ponosni i odlučni ljudi. Kada jednom donesemo odluku onda je se svi moramo pridržavati. Rusija treba poštovati ono što smo donijeli kao odluke”, stav je Džaferovića.