Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik DŽaferović i šef Delegacije EU u BiH Johan Zatler konstatovali su da je BiH u posljednjih nekoliko mjeseci postigla značajan napredak u reformskim procesima i ispunjavanju prioriteta iz mišljenja Evropske komisije.

DŽaferović i Zatler su na sastanku u Sarajevu istakli da je pokrenuto rješavanje većeg broja od 14 prioriteta iz mišljenja Evropske komisije, te da bi veliki dio njih do jeseni mogao biti ispunjen, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Sagovornici su posebno značajnim ocijenili sporazum o Mostaru, te konstatovali da je to primjer kako se zajedničkim angažmanom i političkim kompromisom mogu prevazilaziti prepreke.

Sporazum o Mostaru, kao i angažman ad hok grupe Predsjedništva BiH, navedeni su kao inicijalni momenti za ubrzanje reformi, koje će dovesti do dobijanja kandidatskog statusa BiH i otpočinjanja pregovora sa EU.

DŽaferović i Zatler razgovarali su i o aktivnostima koje se preduzimaju u borbi protiv pandemije virusa korona, te podršci koju EU pruža BiH.

Dio razgovora je posvećen i migrantskoj krizi, a sagovornici su ocijenili da je potrebno što prije završiti imenovanje ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Selme Cikotića.