Član Predsjedništva BiH i potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Šefik Džaferović je danas u Sarajevu izjavio da je izjava predsjednika Francuske Emmanuela Macrona, data u intervjuu listu “The Economist” da je BiH ‘tempirana bomba’ zbog povratnika sa stranih ratišta, potpuno neutemeljena i ne odgovara činjenicama.

“Prema podacima naših agencija, u ovom trenutku iz BiH se na sirijskom ratištu nalazi nešto malo manje od 100 punoljetih osoba, od čega su polovina žene, a polovina muškarci”, naveo je Džaferović.

Po njegovim riječima, od 2016. godine iz BiH nije zabilježen nijedan odlazak na sirijsko ratište.

Istaknuo je da je BiH poduzela mjere, propisala je kažnjivost za takvu vrstu aktivnosti i uspješno se nosi s tim pitanjem.

“Tako da to nikako ne može biti razlog zbog kojeg bi se BiH, ako je to taj kontekst te izjave, nazivala ‘tempiranom bombom’. Osnovni problem kojeg BiH ima, a što ja vjerujem da zna i predsjednik Makron, je u djelovanju destruktivnih snaga u BiH koje žele dodatne teritorijalne, etničke podjele u BiH, koje jednostavno blokiraju funkcioniranje institucija BiH”, kazao je Džaferović.

Dodao je da se to dešava dobrim dijelom i zbog neaktivnosti međunarodne zajednice.

“U zaustavljanju rata u BiH, uspostavi mira i zaključenju Dejtonskog mirovnog sporazuma vrlo važnu ulogu je odigrala i Republika Francuska, u to vrijeme na čelu s predsjednikom Jacquesom Chiracom. Pozivam francuskog predsjednika da, kada je BiH u pitanju, ima u vidu ove činjenice i da svoj puni doprinos kako bi se riješio ovaj osnovni problem u BiH, dakle uklonile blokade, obeshrabrile se ili dokinule ove retrogradne političke snage i BiH konačno profunkcionirala”, naveo je Džaferović.

Zvizdić: Bosna i Hercegovina nikome nije prijetnja

Bosna i Hercegovina napravila je značajan progres u borbi protiv terorizma i svih oblika ekstremizma što je istaknuto u relevantnim informacijama međunarodnih institucija i agencija, ali i prema posljednjem izvještaju State Departmenta, ponovio je danas predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

On je to ustvrdio odgovarajući na posljednju izjavu predsjednika Republike Francuske Emmanuela Macrona koji je, između ostalog, za BiH kazao da je tempirana bomba te da se suočava s problemom džihadista povratnika.

Također, Zvizdić napominje da je zaustavljen odlazak građana BiH, a ni jedan bh. građanin nije učestvovao u bilo kojem terorističkom aktu počinjenom u Evropi ili bilo gdje drugo u svijetu.

“To govori o našoj ozbiljnoj posvećenosti borbi protiv terorizma što je rezultiralo i vrlo jasnom konstatacijom u izvještajima relevantnih institucija i agencija koje govore da je BiH vrlo kredibilan partner u borbi protiv terorizma i partner u globalnoj koaliciji u borbi protiv ISIL-a”, kazao je Zvizdić.

Naglasio je da BiH ostaje vrlo posvećena borbi protiv globalne pošasti te je iznio podatak da iz BiH na strana ratišta nije otišlo niti manje, niti više građana nego iz bilo koje države regiona zapadnog Balkana ili Evrope i zbog toga BiH nije i neće biti bilo kakva prijetnja.

Smatra da podatke o pitanjima terorizma sve države trebaju dobiti direktno od ovlaštenih institucija i agencija iz BiH, jer samo to su pravi i relevantni fakti, odnosno pravi podaci koji mogu biti provjereni.

“Informacije nikako ne treba uzimati od onih koji su nedobronamjerno orijentirani ka BiH i koji takvim izjavama nanose nemjerljivu štetu međunarodnom ugledu i kredibilitetu BiH, koja se nalazi u fazi i evropskih i NATO integracija”, zaključio je Zvizdić u saopćenju iz Vijeća ministara BiH.